بلیچینگ دندان فرآیند سفید کردن و روشن شدن رنگ دندان است. در روش بلیچینگ هم لایه های داخلی و هم خارجی مینای دندان سفید می شود. در کل این روش برای تغییر رنگ دندان هایی که در طول زمان به دلیل مصرف مواد های غذایی رنگ دار و یا استعمال دخانیات زرد شدند بسیار موثر است.
در دندانپزشکی، بلیچینگ (Tooth bleaching) به معنای تخریب شیمیایی کروموژن ها است.
پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید، ماده فعالی است که برای سفید شدن دندان ها در محصولات سفید کننده دندان استفاده می شود.
پر اکسید هیدروژن مانند پر اکسید کاربامید در تماس با آب واکنش نشان میدهد. زمانی که پر اکسید هیدروژن وارد دهان می شود عامل اکسید کننده است و رادیکال های آزاد و ناپایدار ایجاد می کند. بنابراین رادیکال ها در بین نمک های معدنی (مینای) دندان با مولکولهای رنگ دانه واکنش نشان میدهند. با انعکاس نوری آبی رنگ توسط دندانپزشک اثر سفید کنندگی ایجاد میکند.
در بازار محصولات زیادی برای سفید کردن دندان ها موجود است. اما بهترین نتیجه و البته علمی ترین روش بلیچینگ در دندان پزشکی است.
دندانپزشک بسته به هر شرایطی شدت پرتاب نور و محلول های مورد استفاده را تنظیم می نماید. اینکه تشخیص درستی در ترکیب مواد و شدت نور داشته باشد قطعا عملکرد سفید شدن دندان ها موثر تر خواهد بود.
بلیچینگ و سفید کردن دندان در کلینیک دندانپزشکی اصولی ترین روش برای سفید شدن دندان ها است. در صورتی که این فرآیند در کلینیک ها معتبر و یا در خانه با محلول های نامبرده انجام شود ممکن است سبب خسارت های زیاد و یا برگشت ناپذیر شود.
اول بدانیم که چرا دندان های ما لک میشوند. اصولا دندان ها به دو روش تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر رنگ میدهند و یا لکه بر روی دندان ها ظاهر می شود. اول علت های درونی، دوم علت های بیرونی.
در واقع با فرآیند بلیچینگ و سفید کردن دندان ها، لکه هایی از بین خواهند رفت که ما با مسواک زدن و روش های سفید کردن دندان ها در خانه موفق نشدیم.
این لکه ها چگونه ایجاد می شوند؟
علت های بیرونی عمدتا به دلیل سبک و نوع زندگی ما ایجاد می شوند. مثلا کشیدن سیگار یک نوع آن است. یا افراط در خوردن نوشیدنی های رنگ دار، مثل کسانی که چای پررنگ و در وعده های زیادی استفاده میکنند. دارو هایی که ترکیبات مس و یا آهن دارند هم سبب لکه شدن دندان ها می شود.
ترکیبات رنگدار در این موارد جذب لایه های رویی دندان ها می شوند و به همین سبب دندان ها را لکه دار میکند.
به همین منظور از روش های بلیچینگ در دندانپزشکی برای رفع این مشکل استفاده می شود.
با استفاده از روش بلیچینگ، سبب از بین رفتن پلاک ها و جرم های دندان خواهید شد. البته که سفیدی دندان ها هم در طراحی لبخند (Smile design)و زیبا شدن آن تاثیر صد چندان دارد.
پلاک دندان چیست؟
پلاک ها اصولا متشکل از باکتری هایی است که به طور معمول در دهان و دندان همیشه وجود دارد. این باکتری ها به دلیل تدافع سیستم ایمنی بدن در کنار خط لثه ها موجود هستند. همینطور پلاک ها بر روی سطح دندان به صورت نامرئی وجود دارند.
در صورتی که به حالت طولانی مدت روی دندان ها باقی بمانند سبب ایجاد لکه های سفید (رنگ شیری مات) میشوند. به همین دلیل می تواند به مینای دندان آسیب برساند.
خوردن مواد هایی با قند بالا و کربوهیدرات ها عاملی برای تشدید پلاک ها هستند. برای مقابله با آن می بایست مصرف اینگونه مواد غذایی را کاهش داد و یا بلافاصله مسواک زد.
در وهله ی اول با مسواک منظم و استفاده از دهانشویه و نخ دندان، میتوان با این پلاک ها مقابله نمود. اما در غیر اینصورت شاهد ظهور جرم های دندان خواهیم بود.
جرم های دندانی چیست؟
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، سبب ایجاد لکه هایی سخت و رسوب مانند بر روی دندان خواهد شد. این همان پلاک هایی است که به آن توجه نکردیم. به همین سبب جرم ها (لکه و خطوط عموما زرد رنگ) بر روی دندان و مخصوصا خطوط لثه ها شکل می گیرند. بعد از مدتی هم این لکه های جرم به رنگ های قهوه ای و بعضا سیاه مبدل می شوند. جدایی از تغییرات رنگ میزات سختی و چسبندگی آن به دندان و نواحی لثه به مراتب بیشتر خواهد شد.
میزان قطران در سیگار و مواد های دخانیاتی، تمایل شدید به جذب توسط مینای دندان دارند. به همین سبب قطران و نیکوتین موجود در سیگار جذب منافذ دندان و مینا میشوند و دندان ها را لک می نمایند.خطوط تیره (معمولا قهوه ای تیره) نشانگر جذب این مواد است.
تانن موجود در چای و قهوه، عاملی کروموزنیک هستند که سبب ایجاد بزاق های قرمز رنگ (تا قهوه ای و سیاه) در دهان میشود. به همین سبب رنگ دندان ها را تحت تاثیر قرار داده و سبب لکه های جرم بر روی دندان خواهد شد.
برخی از ادویه ها، مانند کاری و زردچوبه، همچنین سس هایی که بر پایه گوجه فرنگی ساخته می شوند نیز همین عملکرد را دارند.
تانن در برخی از دهانشویه ها نیز موجود است و استفاده ی طولانی مدت از آن نیز رنگ دندان ها را تغییر خواهد داد. کلرهگزیدین موجود در دهانشویه ها در مناطقی که پلاک ها تجمع دارند باقیمانده و به رنگ زرد و قهوه ای تشکیل می شوند. البته در این مرحله با تکرار مسواک زدن رفع خواهد شد.
بعضی از دارو ها، که ترکیبات فلزی دارند بر روی پلاک ها تاثیر گذاشته و سبب تشکیل جرم می شوند. مانند آهن، ید، نیکل، کادمیوم، روی و مس.
چند روش ساده برای در امان ماندن از ایجاد لکه ها و یا از بین بردن آن وجود دارد.
ابتدا یادمان باشد که همیشه پس از خوردن مواد های غذایی که سبب تغییر رنگ میشود، جدایی از مسواک زدن های روزانه، حتما مسواک بزنیم.
استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید و تاکتیک درست مسواک زدن، به ما در این زمینه یاری خواهد کرد.
در روش مسواک زدن، خمیر دندان هایی نیز در بازار موجود است که خیلی قوی هستند. آنها از پراکسید ها تشکیل شده اند و حتما برای استفاده از این نوع خمیر دندان ها از دندانپزشک خود مشاوره بگیرید. استفاده زیاد و یا نادرست سبب آسیب های جدی به دهان و دندان خواهد شد.
حتما بدانید که این روش باید و باید در کلینیک دندانپزشکی و زیر نظر متخصصی دندانپزشک انجام شود. در این روش ترکیبات مخصوص توسط متخصص در دندانپزشکی برای حذف پلاک ها ی سخت و چرم ها انجام می شود.
قیمت بلیچینگ دندان 1400
بلیچینگ یا سفید کردن دندانها به روشهای مختلفی صورت میگیرد. از روشهای بدون نسخهی پزشک گرفته تا آفیس بلیچینگ که همگی در اندازهی خود مفید و سودمند هستند. در این مقاله به شرح و بیان قیمت بلیچینگ دندان 1400 میپردازیم و به روزترین تعرفه ها را بازگو میکنیم. اگر قصد انجام هر یک از خدمات بلیچینگ را دارید، با ما همراه باشید.
بهطور خلاصه، میانگین هزینه مربوط به خدمات بلیچینگ در سال 1400 بهشرح زیر است:
بلیچینگ در مطب : حداقل 2.5 میلیون تومان
بلیچینگ در خانه به کمک محصولات خاص : حداقل 1.5 میلیون تومان
بلیچینگ با روشهای سادهتر و خانگی : حداقل 50 هزار تومان
بدیهی است که انجام خدمات مربوط به سفید کردن دندان در مطب متخصص، مطمئنتر و موثرتر از روشهای خانگی است. روشهای بلیچینگ در خانه با وجود هزینهی کمتر، احتمال آسیب رساندن به مینای دندان و سایش اسکلت دندان را در بر دارند.
اما با آفیس بلیچینگ یا همان بلیچینگ در مطب دندانپزشک، احتمال وقوع چنین اتفاقاتی بسیار کم است؛ چراکه با وجود دستگاههای پیشرفتهای که در کشور برای بلیچینگ موجود است، این فرآيند به تخصصیترین شکل ممکن و با ماندگاری بالا صورت میگیرد.
نکتهی دیگر اینکه بلیچینگ در مطب هم به شیوههای مختلفی انجام میشود که معمولترین و موثرترین روش آن، استفاده از لیزر دیود است. پس از انجام فرآیند بلیچینگ در مطب متخصص، برای افرایش ماندگاری سفیدی دندان قالبهای بلیچینگ در خانه هم توصیه میشود.
اگر به هر دلیلی امکان استفاده از خدمات بلیچینگ در مطب متخصص را ندارید، میتوانید با کمک روشهای بلیچینگ خانگی دندانهای خود تمیز و سفید کنید. بدیهی است که این روشها تاثیر و ماندگاری کمتری از آفیس بلیچینگ داشته و موجب آسیب به مینای دندان میشوند. به این علت که غلظت مواد سفید کننده در این محصولات بسیار بالاست و به همین سبب Ph دهان کاهش پیدا کرده و مینای دندان دچار آسیب میشود. با این حال روشهای بلیچینگ خانگی عموما به عنوان مکمل آفیس بلیچینگ و برای افزایش تاثیرگذاری آن استفاده میشوند و برای انجام آنها باید حتما طبق توصیه و راهنماییهای متخصص عمل کنید.
محصولات معمولیتری که بهعنوان سفید کنندهی دندان مورد استفاده قرار میگیرند، درواقع کم هزینهترین روش بلیچینگ به شمار میروند و قیمت آنها بهشرح زیر است:
قیمت خمیر دندانهای سفید کننده : حداقل 30 هزار تومان
دهانشویههای مخصوص سفید کردن دندان : حداقل 50 هزار تومان
قلمهای سفید کننده : حداقل 300 هزار تومان
نوارهای سفید کننده دندان : حداقل 250 هزار تومان
خمیردندانهای سفید کنندهی موجود در داروخانه را میتوان با توصیه متخصص در یک دورهی دو هفتهای برای سفید کردن دندانها استفاده کرد. قلمهای سفید کننده هم بیشتر جنبه تجاری داشته و استفادهی مداوم از آنها توصیه نمیشود، چراکه ممکن است موجب آسیب رساندن به لثه یا دندانها شوند.
در این مقاله به بررسی قیمت بلیچینگ دندان 1400 پرداختیم و به اختصار جزییات این فرآیند را شرح دادیم. به یاد داشته باشید که هزینههای بلیچینگ توسط هیچ شرکت ییمهای پشتیبانی نمیشوند. البته برخی بیمههای تکمیلی ممکن است بخشی از این هزینهها را تقبل کنند.