بهترین زمان ارتودنسی دندان قبل از بلوغ و زمانی است که آخرین دندان های دائمی در حال رویش هستند. زمانی که ساختمان های صورت در حال رشد هستند، ارتودنسی راحت تر و ساده تر انجام می شود. ارتودنسی، دارای فوایدی می باشد که در این مقاله درباره آن توضیخاتی را ارائه می کنیم.
سن مناسب شروع ارتودنسی دندان ها
میزان ناهنجاری موجود در دندان ها و فک، بعد از انجام معاینه اولیه، تعیین کننده زمان شروع ارتودنسی خواهد بود. هرچه میزان ناهنجاری فک تحت تاثیر مشکلات رشد دندان بیشتر باشد، زمان درمان ارتودنسی دندان زودتر آغاز می شود. در مواردی که این ناهنجاری ها برای فک مشکلی ایجاد نمی کنند و فقط مربوط به دندان می شوند، شروع درمان را برای سنین ۱۰ سال به بالا قرار می دهند و بهتر است تا ۱۲ سال انجام شود. معمولا در سن هفت سالگی انجام ارتودنسی را شروع نمی کنند، مگر اینکه شرایط خاص و وضعیت ناهنجاری شدید در فک و دندان این الزام را بوجود بیاورد که بلافاصله بعد از معاینه آغاز شود.
طول درمان ارتودنسی دندان به سن بیمار ربط دارد؟
با افزایش سن میزان سرعت رشد دندان و فک کمتر و کمتر می شود و از یک مرحله ای به بعد، رشد متوقف شده و این دو قسمت در سخت ترین حالت خود قرار می گیرند. به همین خاطر طول درمان ارتودنسی دندان افزایش می یابد و میزان بازدهی آن کم خواهد شد. هرچه در سن کمتری انجام شود، بخاطر شرایط دندان، لثه و فک، نتایج به مراتب بهتر خواهد بود. در کنار سن بیمار، مواردی مانند میزان ناهنجاری ها و نوع آن ها به همراه شرایط بهداشتی که فرد رعایت می کند، بر روی نتایج تاثیر می گذارد.
چه نوع ناهنجاری هایی باعث می شود که سن بیمار مهم ترین گزینه برای ارتودنسی باشد؟
اختلالات و ناهنجاری ها عامل تعیین کننده سن شروع ارتودنسی می باشند. برخی از این ناهنجاری ها که باعث می شوند دندانپزشک سن کمتری را برای انجام ارتودنسی مشخص کند، شامل نابرابر بودن فک ها (جلو بودن فک پایین)، وجود کراس بایت و سایر مشکلاتی که در فک ایجاد شده اند، می باشد. اگر کودکی دارای عادات تاثیرگذار به رشد دندان باشد نیز سن ارتودنسی دندان اهمیت پیدا می کند، مانند مکیدن انگشتان که باعث تغییرات دندان می شود. در مورد کودکانی که تنگی نفس برای آن ها اتفاق می افتد نیز استفاده ارتودنسی در معاینات اولیه بررسی می شود.
مدت زمان ارتودنسی دندان چقدر است؟
این مدت زمان با توجه به نیازها و انتظارات شخصی بیماران به طور تقریبی بین 6 الی 36 ماه طول می کشد. و اینکه طول دوره درمان شما چقدر خواهد بود به عوامل مختلفی بستگی دارد.
مشکلات کودکان که با ارتودنسی درمان می شوند: شامل موارد زیر می باشد:
رشد دندان ها و بیرون آمدن آن ها در جای نامناسب : درمان ارتودنسی به هدایت دندان ها به جایگاه درست خود کمک می کند و از بروز بسیاری از مشکلات در سنین بزرگسالی جلوگیری می کند.
مکیدن انگشت یا شست کودک : این مشکل بین کودکان بسیار شایع می باشد. مکیدن انگشت سبب می شود فک جلو به مرور باریک شود و دندان های فک بالا رو به جلو کج شوند. به کمک درمان ارتودنسی می توان مشکلات ایجاد شده در فک و دندان ها ناشی از مکیدن انگشت را در کودک برطرف کرد.
مزایای ارتودنسی زود هنگام و در سن پایین شامل موارد زیر می باشد:
در مورد ارتودنسی برای سنین پایین باید بگوییم که نه تنها میزان عوارض آن محدود و کم است، بلکه مزایای زیادی دارد که با افزایش سن ممکن است هر کدام از این مزایا دیگر بر اثر ارتودنسی ایجاد نشوند، از جمله:
کاهش میزان هزینه ارتودنسی در آینده :
درمان ارتودنسی یکی از پر هزینه ترین درمان های دندانپزشکی است. با مراجعه به ارتودنتیست در سنین کودکی و انجام ارتودنسی در صورت نیاز می توان این درمان را در سنین پایین تر و با هزینه کمتر انجام داد.
کمتر کردن خطر آسیب به دندان های دائمی :
اگر ارتودنسی دندان در سنین کودکی انجام شود میزان خطر آسیب رسیدن به دندان های دائمی کاهش می یابد. در این سن درمان های با مدت زمان کوتاه و تراز کردن درست دندان های دائمی در جای خود از بروز آسیب به دندان های دائمی جلوگیری می کند.
کمک به وسیع شدن کام دهان :
اگر فک کودکان کوچک باشد در صورت رویش دندان های دائمی در آن ها احتمال کج شدن این دندان ها وجود دارد. در ارتودنسی به کمک ابزار پیشرفته وسعت سقف دهان را در کودکان افزایش می دهند تا دندان ها بتوانند در فضای کافی رشد کنند.
کمک به هدایت فک :
به دلیل نرم بودن فک در کودکان ایجاد تغییر وضعیت در فک ها راحت تر است. برای اینکه دندان های دائمی راحت و بی دردسر از لثه بیرون بیایند به کمک ابزار، رشد فک هدایت می شود.
درمان و جلوگیری از اکلوژن ها (موقعیت مناسب فک و دهان) :
ارتودنسی دندان در سنین کودکی از مشکلاتی که در بزرگسالی در عملکرد فک اختلال ایجاد می کنند جلوگیری می کند. همچنین در صورت وجود این مشکلات درمان زود هنگام صورت می گیرد. مشکلاتی مانند: اوربایت، کراس بایت، آندربایت.
ارتودنسی چه مشکلاتی را در بزرگسالان درمان می کند؟
در صورتی که فرد تنها دارای مشکل نامرتبی دندان باشد ، ارتودنسی دندان محدودیت سنی ندارد و در تمام سنین قابل انجام می باشد.
رفع شکل نامناسب صورت و دهان
بروز ظاهر نامناسب در صورت و دهان ناشی از رشد نامنظم دندان هاست. رشد فک تاثیر بسیار زیادی در نحوه رشد و قرار گیری دندان ها دارد.
رفع مشکلات تنفسی
این مشکلات ممکن است منجر به تنفس از راه دهان شوند. آپنه ی خواب و خروپف از جمله مشکلات ناشی از تنفس دهانی هستند.
رفع مشکل کراس بایت
در این وضعیت ممکن است تعدادی از دندان های فک بالا در درون قوس دندانی پایین به سمت زبان فرو روند.
رفع مشکل اوربایت حاد
در این نامرتبی دندان ها، ممکن است تعدادی از دندان های فک پایین در درون بافت بالای دندان های فک بالا فرو روند.
جلوگیری از وجود دندان اضافه یا از دست رفتن دندان
این مشکل به دلیل آسیب به دندان ها، پوسیدگی دندان ها (Tooth Decay) و مشکلات ارثی ایجاد می شود.
حل مشکل اورجت (کج بودن رو به جلوی دندان ها)
وجود شیب بیش از حد و رو به جلوی دندان ها را اورجت می گویند. اورجت سبب کوچکی فک پایین می شود.
رفع مشکل فاصله افتادن بین دندان ها
این مشکل در اثر کوچک بودن دندان ها یا از دست رفتن آن ها ایجاد می شود.
از بین بردن مشکل آندربایت (فک پایین رو به جلو)
چنین مشکلی زمانی ایجاد می شود که فک پایین بزرگتر از فک بالایی باشد
نتیجه گیری:
با تمام توضیحات فوق، بهترین سن برای درمان ارتودنسی هنگامی است که آخرین دندان های شیری می افتند و آخرین دندان های دائمی رویش پیدا می کنند (حدود 12 سالگی ). در بهترین دندانپزشکی تهران (کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا)، کامل ترین خدمات درمانی و ترمیم زیبایی دندان برای شما عزیزان ارائه می گردد. کلینیک دندان پزشکی دکتر شیدا با بیش از 7 سال سابقه در امر زیبایی فک و دندان ها و انواع جراحی دندان و لثه، با دارا بودن کادری مجرب و تشکیل شده از برترین پزشکان متخصص، آماده ارائه خدمات مشاوره رایگان ارتودنسی دندان و خدمات آن می باشند. شما می توانید با شماره تماس های ذکر شده در سایت و یا ارتباط از طریق واتساپ با یکی از کلینیک های واقع در نیاوران و یا اسلامشهر، تماس گرفته و پس از دریافت نوبت به کلینیک مراجعه نمایید.