بلیچینگ دندان فرآیند سفید کردن و روشن شدن رنگ دندان است. در روش بلیچینگ هم لایه های داخلی و هم خارجی مینای دندان سفید می شود. در کل این روش برای تغییر رنگ دندان هایی که در طول زمان به دلیل مصرف مواد های غذایی رنگ دار و یا استعمال دخانیات زرد شدند بسیار موثر است.
پراکسید هیدروژن برای سفید کردن دندان ها
پراکسید هیدروژن یا پراکسید کاربامید، ماده فعالی است که برای سفید شدن دندان ها در محصولات سفید کننده دندان استفاده می شود. پر اکسید هیدروژن مانند پراکسید کاربامید در تماس با آب واکنش نشان میدهد. زمانی که پر اکسید هیدروژن وارد دهان می شود عامل اکسید کننده است و رادیکال های آزاد و ناپایدار ایجاد می کند. بنابراین رادیکال ها در بین نمک های معدنی (مینای) دندان با مولکولهای رنگ دانه واکنش نشان میدهند. با انعکاس نوری آبی رنگ توسط دندانپزشک اثر سفید کنندگی ایجاد میکند. در بازار محصولات زیادی برای سفید کردن دندان ها موجود است. اما بهترین نتیجه و البته علمی ترین روش بلیچینگ در دندان پزشکی است.
چرا باید از بلیچینگ استفاده کرد؟
اصولا دندان ها به دو روش تحت تاثیر قرار گرفته و تغییر رنگ میدهند و یا لکه بر روی دندان ها ظاهر می شود. اول علت های درونی، دوم علت های بیرونی. در واقع با فرآیند بلیچینگ و سفید کردن دندان ها، لکه هایی از بین خواهند رفت که ما با مسواک زدن و روش های سفید کردن دندان ها در خانه موفق نشدیم.
این لکه ها چگونه ایجاد می شوند؟
- استعمال سیگار و مواد های دخانیاتی
- نوشیدنی های رنگ دار، مثل چای ، قهوه، ش راب قرمز
- غذاهایی که در تهیه آن از ادویه های رنگ دار استفاده می شود، مثل زردچوبه
- زرد شدن دندان ها به علت با رفتن سن
- فلوئوروزیس دندان
- ترمیم و پر کردن دندان با آمالگام
- تتراساکلین ها که سبب رنگ پذیری دندان می شوند.
- ژنتیک
علت های بیرونی عمدتا به دلیل سبک و نوع زندگی ما ایجاد می شوند. مثلا کشیدن سیگار یک نوع آن است. یا افراط در خوردن نوشیدنی های رنگ دار، مثل کسانی که چای پررنگ و در وعده های زیادی استفاده میکنند. دارو هایی که ترکیبات مس و یا آهن دارند هم سبب لکه شدن دندان ها می شود. ترکیبات رنگدار در این موارد جذب لایه های رویی دندان ها می شوند و به همین سبب دندان ها را لکه دار میکند. به همین منظور از روش های بلیچینگ در دندانپزشکی برای رفع این مشکل استفاده می شود.
از بین رفتن جرم های دندان با بلیچینگ
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، سبب ایجاد لکه هایی سخت و رسوب مانند بر روی دندان خواهد شد. به همین سبب جرم ها (لکه و خطوط عموما زرد رنگ) بر روی دندان و مخصوصا خطوط لثه ها شکل می گیرند. بعد از مدتی هم این لکه های جرم به رنگ های قهوه ای و بعضا سیاه مبدل می شوند. جدایی از تغییرات رنگ میزات سختی و چسبندگی آن به دندان و نواحی لثه به مراتب بیشتر خواهد شد. میزان قطران در سیگار و مواد های دخانیاتی، تمایل شدید به جذب توسط مینای دندان دارند. به همین سبب قطران و نیکوتین موجود در سیگار جذب منافذ دندان و مینا میشوند و دندان ها را لک می نمایند.خطوط تیره (معمولا قهوه ای تیره) نشانگر جذب این مواد است. تانن موجود در چای و قهوه، عاملی کروموزنیک هستند که سبب ایجاد بزاق های قرمز رنگ (تا قهوه ای و سیاه) در دهان میشود. به همین سبب رنگ دندان ها را تحت تاثیر قرار داده و سبب لکه های جرم بر روی دندان خواهد شد.