به دندانی که در لثه گیر کرده باشد و نتواند بیرون بیاید و عملکرد خود را انجام دهد، دندان نهفته می گویند. در ادامه به بررسی کامل دندان نهفته می پردازیم.
علت دندان نهفته چیست؟
تشخیص دندان نهفته ممکن است دشوار باشد، اما این دندان ها شامل:
- ضربه های دندانی در اوایل زندگی
- دندان های شیری که نمی ریزند
- داشتن دندان های بیشتر از حد معمول
- رشد غیرطبیعی دندان
بسیاری از اوقات نمی توان علت را پیش بینی کرد و به عبارت دیگر نهفتگی دندان هیچ علت شناخته شده ای ندارد. بزرگسالان ممکن است دندان های نهفته روی دندان نیش داشته باشند، اما شایع ترین نهفتگی دندان روی دندان عقل است.
علائم دندان نهفته شامل موارد زیر است:
- قرمزی، درد و تورم:
رایج ترین انواع نهفتگی باعث ایجاد درد در محل فوران می شود. همانطور که دندان سعی می کند از بافت نرم لثه عبور کند، درد قابل توجهی وجود دارد. گاهی اوقات متوجه خونریزی لثه نیز می شوید.
- دشواری جویدن:
از آنجایی که دندان ها فضایی برای رویش ندارند، معمولاً این کار را در یک زاویه غیرعادی انجام می دهند. اگر دندان عقل شما با زاویه بیرون بیاید، ممکن است هنگام جویدن، درد و احساس ناراحتی در دهان داشته باشید.
- بوی بد دهان:
شلوغی و زوایای دندان نهفته مکان ایده آلی برای پنهان شدن باکتری ها فراهم می کند و باعث بوی بد دهان می شود. بوی بد دهان یکی از علائم کلیدی دندان نهفته است و وجود باکتری ها، ممکن است منجر به مشکلات بیشتری مانند بیماری لثه و پوسیدگی دندان شوند.
تفاوت دندان عقل کاملا نهفته، نیمه نهفته و دندان عقل نهفته در چیست؟
دندان عقل کاملا نهفته دیده نمی شود. این دندان ها کاملا زیر لثه های شما پنهان هستند. دندان عقل نیمه نهفته به دلیل رویش بخشی از آن کمی قابل مشاهده است. دندان های عقل نهفته روییده اند و در بالای خط لثه شما کاملا قابل مشاهده هستند.
انواع دندان نهفته عقل چیست؟
نوع دندان نهفته به موقعیتی که در حال رویش آن است، بستگی دارد. دندانپزشک نوع آن را ارزیابی کرده و بهترین گزینه درمانی را تعیین خواهند کرد.
انواع متداول نهفتگی دندان عقل شامل موارد زیر است:
نهفتگی افقی: پیچیده ترین نوع دندان نهفته است. این نهفتگی های افقی، به پهلو در داخل خط لثه قرار می گیرند که در صورت شروع به بیرون زدن می تواند باعث درد قابل توجهی شود و همپنین باعث از بین رفتن دندان های مجاور شود.
نهفتگی عمودی: نهفتگی عمودی غیرعادی است، زیرا دندان در موقعیت مناسب خود قرار دارد. با این حال، دندان خیلی نزدیک به دندان دیگری است و قادر به رویش نیست. بسیاری از دندانپزشکان به سادگی یک نهفتگی عمودی را که هیچ مشکل دیگری ایجاد نمی کند، درمان می کنند.
نهفتگی مزیال: مزیال به معنای جلو است، بنابراین نهفتگی مزیالی زمانی است که دندان عقل به سمت بیرون و به سمت جلوی دهان بیرون می زند. برخی از دندانپزشکان نهفتگی مزیال را نهفتگی زاویه دار می نامند. نهفتگی مزیال یک نوع رایج است.
نهفتگی دیستال: نهفتگی دیستال یک نهفتگی جزئی یا کامل است که نوع مخالف مزیال است، به این معنی که دندان از دهان به سمت عقب و به سمت گلو است.
با فرض اینکه دندان عقل درد کند و آسیب دیده باشد، دندانپزشک می تواند بگوید که چه نوع نهفتگی دندان عقل دارید. اگر فکر می کنید علائم دارید، باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا معاینه و عکس برداری انجام شود.
دندان عقل نهفته می تواند مشکلات متعددی را در دهان ایجاد کند، که شامل موارد زیر می باشد:
- آسیب به دندان های دیگر:
اگر دندان عقل به دندان آسیاب دوم فشار وارد کند، ممکن است به دندان آسیاب دوم آسیب برساند یا خطر عفونت در آن ناحیه را افزایش دهد. این فشار همچنین می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در شلوغی دندان های دیگر شود یا نیاز به درمان ارتودنسی برای صاف کردن دندان های دیگر داشته باشد.
- کیست ها:
دندان عقل در کیسه ای در داخل استخوان فک رشد می کند. کیسه می تواند با مایع پر شود و کیستی را تشکیل دهد که می تواند به استخوان فک، دندان ها و اعصاب آسیب برساند. به ندرت، یک تومور – معمولا غیر سرطانی (خوش خیم) – ایجاد می شود. این عارضه ممکن است نیاز به برداشتن بافت و استخوان داشته باشد.
- پوسیدگی:
به نظر می رسد که دندان عقل نیمه نهفته نسبت به سایر دندان ها بیشتر در معرض خطر پوسیدگی قرار دارند. این احتمالا به این دلیل رخ می دهد که تمیز کردن دندان عقل سخت تر است و به این دلیل که غذا و باکتری به راحتی بین لثه و دندان نیمه رویش یافته گیر می کند.
- بیماری لثه:
مشکل در تمیز کردن به دندانی که در لثه گیر کرده باشد و نتواند بیرون بیاید و عملکرد خود را انجام دهد، دندان نهفته می گویند و نیمه رویش شده، خطر ابتلا به یک بیماری دردناک و التهابی لثه به نام پریکورونیت را در آن ناحیه افزایش می دهد.
نتیجه گیری:
همان طورکه در بالا گفته شد، دندان عقل یا آسیاب سوم، در صورتی نهفته می شود که فضای کافی برای بیرون آمدن یا رشد طبیعی نداشته باشد. این دندان ها می توانند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کنند، از جمله تورم، طعم بد و درد که در فک و سر و صورت بیمار ظاهر می شود. کشیدن یا جراحی دندان عقل نهفته یکی از جراحی های رایج دهان است که می تواند علائم شما را کاهش دهد و خطر مشکلات سلامت دهان را در آینده کاهش دهد. به همین منظور پیشنهاد ما به شما کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا می باشد. با دندانپزشک خود در کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا در رابطه با اینکه آیا این درمان برای شما مناسب است یا خیر صحبت کنید.
در کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا، کلیه خدمات دندانپزشکی از جمله کشیدن و جراحی دندان عقل نهفته توسط پزشک های متخصص و مجهز ترین دستگاه های بروز دندانپزشکی انجام می شود. شما می توانید از طریق شماره تماس های ذکر شده در سایت و یا ارتباط از طریق واتساپ با کلینیک دکتر شیدا در ارتباط بوده و برای دریافت نوبت قبلی برای معاینه و مشاوره رایگان به هریک از کلینیک های مجموعه دکتر شیدا مراجعه فرمایید.