دندان پزشک ها متخصص ترمیمی، وظیفه حذف پوسیدگی ها و جبران و ترمیم شکستگی، رفع دندان های بد رنگ و یا دندان هایی که تغییر شکل داده اند در تاج دندان را به عهده دارند. تاج دندان ها با موادی همرنگ دندان بیمار، یا با کامپوزیت دندان و یا با مواد فلزی (آمالگام) ترمیم می شوند. حال عامه مردم به ترمیم کردن تاج دندان پر کردن دندان یا filing می گویند. دندان ها معمولا به دلایل مختلفی مانند رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، ژنتیک فرد، تغذیه نامناسب و یا هم ردیف نبودن دندان ها دچار پوسیدگی می شوند. هنگامی که دندان ها دچار پوسیدگی می شوند، ترکیبات آن تغییر کرده و نرم و سست می شود و محلی برای تجمع باکتری ها می شود. حال در صورتی که درمان نشود دچار تخریب می شود و دندان از دست می رود. هر چه زود تر به پزشک معالج مراجعه شود، رصد موفقیت آمیز بودن ترمیم بهتر دندان و عود پوسیدگی کمتر می شود.
هرچه زود تر به دندان های پوسیده رسیدگی شود یا به اصطلاح پوسیدگی به عصب دندان نرسیده باشد، ترمیم راحت تر است و نیاز به عصب کشی دندان وجود ندارد. پس بهتر است هرچه زود تر به دندان های آسیب دیده و پوسیده رسیدگی شود تا پوسیدگی به عصب دندان نرسد. البته آسیب دیدن عصب دندان تنها عامل آن پوسیدگی نیست و عامل های دیگری مانند شکستگی دندان و مشکلات لثه نیز میتواند به عصب دندان آسیب برساند.
چه زمانی باید دندان را ترمیم کرد؟
یکی از سوالاتی که برای بیشتر افراد پیش می آید این است که چه زمانی باید برای ترمیم دندان اقدام کرد؟ و چه علائمی نشان دهنده پوسیدگی دندان و نیاز به پر کردن دندان است. در جواب این سوال باید بگوییم که هر نشانه و علائمی در دندان ها نیاز به ترمیم ندارد، اگر پوسیدگی سطحی باشد میتوان با رعایت بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی را متوقف کرد و کاملا پوسیدگی را حذف کرد. جرم های دندان نیز نیاز به ترمیم ندارند و تنها کافیست با مراجعه به پزشک جرمگیری سطحی انجام داد.
حال یکی از علائمی که نشان دهنده این است که شما به ترمیم نیاز دارید، درد دندان است. معمولا در مواقعی که تاج دندان آسیب ببیند و پوسیدگی دندان شما به عصب برسد علائمی مانند درد را تجربه خواهید کرد. همچنین در پوسیدگی های بین دندان، امکان دارد لثه شما ملتهب شده و درد را تجریه کنید، یا حتی در هنگام مسواک زدن درد تیزی داشته باشید.
در ادامه برخی علائم پوسیدگی دندان را بیان می کنیم:
- درد دندان در خواب
- شکستن دندان
- در آمدن مواد دندان در دندان هایی که قبلا پر کرده ایم
- وجود لکه های قهوه ای یا زرد رنگ روی دندان که درد خاصی ندارد
- احساس درد در زان غذا خوردن
- آبسه در لثه
- حساس شدن در زمان خوردن غذا های سرد یا گرم
که بهتر است برای اطمینان از وضعیت دندان ها بعد از وجود چنین علائمی سریعا به دندان پزشک مراجعه کرده تا معاینه بر روی آنها انجام شود چرا که تشخیص قطعی را دندان پزشک می دهد.
مراحل پر کردن دندان
دندان پزشک شما در ابتدا دندان و اطراف آن را تراش می دهد و آماده می کند، سپس پوسیدگی یا آسیب دندان با لیزر یا هندپیس دندانپزشکی برداشته می شود. جرم گیری این نواحی برای پاکسازی از ذرات یا باکتری های باقیمانده پیش از تکمیل کردن ترمیم انجام می شود. برای ترمیم دندان از طریق کامپوزیت ابتدا باید دندان پوسیده را ایزوله کرد، ایزوله برای این انجام می شود تا اجازه ندهد رطوبت درمان باندینگ را با اختلال مواجه کند. دندانپزشک شما در باندینگ لایه چسب و مواد کامپوزیت را روی دندان میزند و آنها را با تابش نور سفت و خشک می کند. این نوع ترمیم زیبایی های خاص خود را به همراه دارد.
مراحل ترمیم دندان با کامپوزیت
- پوسیدگی دندان بدون اینکه به بافت سالم دندان آسیب بزند برداشته می شود.
- استفاده از دایکال برای کف بندی در صورتی که ترمیم عمیق باشد.
- استفاده از یک لایه گلاس آینومر برای جلوگیری از تحریک پالپ توسط کامپوزیت.
- استفاده از مواد مخصوص برای تمیز کردن دندان و افزایش قدرت چسبندگی کامپوزیت به دندان
- شستشو دندان
- خشک کردن مینای دندان (در این مرحله نباید عاج خشک شود)
- باندینگ روی جدار حفره (همانند چسب عمل می کند)
- تابش نور (لایت کیور) به باندینگ
- قرار دادن لایه های کامپوزیت
- تابش نور پس از هر لایه
- فرم دادن به سطح کامپوزیت سفت شده با کمک مته های دندان پزشکی
- تصحیح بلندی پرکردگی
- مرحله آخر پالیش نهایی
در کلینیک دندان پزشکی اسلامشهر یا شعبه نیاوران دکتر شیدا، کلیه خدمات دندانپزشکی از جمله ترمیم دندان از طریق روش های مختلف مانند ترمیم دندان با کامپوزین، ترمی دندان با مواد غیر همرنگ، با طلا، مواد آمالگام، ترمیم دندان با روش اینله و آنله و … توسط پزشک های متخصص و مجهز ترین دستگاه های بروز دندانپزشکی انجام می شود.