محافظ های دهان و دندان
گارد ها و یا محافظ های دهان (Mouthguards) که در بیشتر مواقع در هنگام خوابیدن از آنها استفاده می شود، و به رفع مشکل خرو پف، دندان قروچه، اختلال مفصل فکی و یا وقفه تنفسی (آپنه) به بیماران کمک میکند. این محافظ ها علاوه بر کمک به مشکلات خواب یا خروپف کردن، برای حفاظت از دندان و لثه ها در هنگام ورزش کردن نیز استفاده می شوند. بنا بر توصیه های مکرر بهتر است کودکان و بزرگسالان در هنگام مشارکت در ورزش های پر تماسی چون فوتبال، بوکس، بسکتبال و … از محافظ های دهانی استفاده کنند. برخی از افراد هنگام خوابیدن عادت به دندان قروچه دارندو افراد دیگری به دلیل ابتلا به بیماری های خاص، باید از دندان های خود محافظت کنند، برای مثال شکستگی یا لب پر شدن دندان امکان دارد زبان را اذیت کند یا همچنین فرد از اختلال فک رنج میبرد. در چنین مواردی به بیمار توصیه می شود که به دندان پزشک مراجعه کند تا از دندان ها و فک او قالب گیری شود و محافظ به صورت سفارشی برای او ساخته شود.
انواع محافظ دهانی
همه محافظ های دهانی در سه دسته اصلی قرار میگیرند که شامل: محافظ های آماده، بویل اند و سفارشی می باشند.
گارد دندان آماده: این محافظ جزو ارزانترین گارد های دهانی می باشد و معمولا در سه سایز عرضه می شوند. این گارد ها کمترین محافظت را از دندان های شما می کنند. و در صورت اندازه نبودن نیز تنها راه آن این است که با قیچی یا چاقو در آنها تغییراتی داد.
محافظ بویل اند: این محافظ ها به صورت سفارشی در دندان پزشکی ها ساخته می شوند و میتوان آن ها را به گونه ای شکل داد که دقیقا مطابق با الگوی بایت دندان ها باشد. در این بین یک نوع محافظ به نام بویل اند بایت وجود دارد که میتوانید به راحتی آن را از داروخانه ها تهیه کنید و در آب داغ بیاندازید، سپس در دهان خود قرار دهید تا شکل دندان ها را به خود بگیرد این کار لزوم مراجعه چند باره به دندانپزشکی را از بین می برد.
محافظ دندان سفارشی: یکی از موثرترین نوع محافظ ها می باشد که به صورت سفارشی در در مطب دندان پزشک ساخته می شود. اگرچه گرانترین نوع محافظ می باشد اما بیشترین تاثیر را دارد و راحت ترین نوع محافظ نیز می باشد. افرادی که ترمیم های دندانی گران قیمتی انجام داده اند و یا ورزشکارانی که درمان ارتودنسی را انجام داده اند بهتر است حتما از این نوع گارد ها استفاده کنند و از دندان پزشک خود بخواهند تا محافظ دهانی متناسب با دندان هایشان را تهیه کند.
استفاده از محافظ های دهان و دندان در زمان ارتودنسی
در صورتی که دندان های شما سیم کشی باشند طبق گفته پزشکان منعی برای استفاده از محافظ دهان وجود ندارد. و از آنجا که وارد شدن ضربه به صورت باعث می شود براکت ها و وسایل ارتودنسی آسیب ببینند، بهتر است افرادی که تحت درمان بریج ثابت و یا ارتودنسی هستند حتما از این محافظ ها استفاده کنند.
مراقبت از محافظ های دهانی
- محافظ را قبل از استفاده و بعد، با آب سرد و یا دهانشویه بشویید و یا با خمیر دندان و مسواک آن را تمیز کنید.
- محافظ را در یک جعبه مخصوص با دریچه عبور هوا نگهداری کنید
- محافظ را در دمای بالا، برای مثال در آب داغ و یا تابش مستقیم نور آفتاب قرار ندهید تا تغییر شکل آن را به حداقل برسانید.
- محافظ را هر چند وقت یکبار برسی کنید و یا در جلساتی که به دندان پزشک مراجعه می کنید آن را به همراه داشته باشید تا دندان پزشک آن را برسی کند.