امروزه درمان کامپوزیت به یکی از پر طرفدارترین درمان های دندانپزشکی زیبایی تبدیل شده است. اگر قصد دارید دندان های خود را کامپوزیت کنید و با مراقبت از کامپوزیت دندان آشنا شوید، در ادامه مقاله، با ما همراه باشید.
از کامپوزیت دندان به عنوان درمان در دندانپزشکی استفاده می شود، که به دو منظور ترمیم دندان و جهت تغییر سایز، فرم و رنگ دندان کاربرد دارد. کامپوزیت دندان ماده ای خمیری شکل از جنس رزین و هم رنگ دندان است که بر روی دندان فرم داده می شود و به کمک اشعه مخصوص (light cure) سفت می شود. افرادی که به دنبال اصلاح طرح لبخند خود هستند، با هدف زیبایی از کامپوزیت دندان بهره می برند.
مزایای کامپوزیت دندان
به دلیل داشتن رنگ مشابه دندان های طبیعی و کامپوزیت، این درمان در دندانپزشکی بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. کامپوزیت دندان در راستای رفع عیوب و نقص های ظاهری ایفای نقش می کند. کامپوزیت در حقیقت معادل با همان پوسته ها یا لایه های عمیقی است که روی سطح دندان های فرد را پوشش می دهند.
فواید و کاربردهای کامپوزیت دندان این است که:
- رنگ دندان ها را بهبود می بخشد.
- در ترمیم دندان ها هم کاربرد دارد.
- به تغییر شکل نسبی دندان ها کمک می کند.
- در ظاهر دندان ها تغییرات کلی ایجاد می کند.
مراقبت از کامپوزیت دندان
- بعد از این که عملیات مربوط به کامپوزیت دندان توسط دندانپزشک انجام شد، باید یک سری مراقبت هایی انجام شود تا دوام و ماندگاری کار افزایش یابد.
- تا زمانی که پس از خروج از مطب دندانپزشکی بی حسی رفع نشده است، از جویدن غذا مخصوصا غذاهایی که سفت هستند، پرهیز کنید.
- اگر احساس کردید که هنگام جویدن غذا با احساسات غیر عادی مواجه هستید، حتما موضوع را با دندانپزشک خود مطرح کنید.
- به طور کلی بعد از خارج شدن از مطب پزشک حداقل به خودتان ۲۴ ساعت زمان دهید و به هیچ عنوان در این مدت نوشیدنی های رنگی استفاده نکنید.
- دهان شویه های ملایم می تواند در مراقبت از دندان های کامپوزیت شده شما مفید باشد. استفاده از دهان شویه ها موجب می شود PH دهان شما تنظیم شود.
- بعد از مصرف غذا، آب بنوشید. نوشیدن آب بعد از غذا موجب می شود تأثیرات منفی غذا و نوشیدنی ها روی دندان کمتر شود.
- غذاهای سفت و سخت مانند هویج خام، یخ، آجیل و .. میتوانند باعث ایجاد شکاف و یا شکستن کامپوزیت گردند. بنابراین از گاز زدن غذاهای سفت به طور مستقیم پرهیز نمایید و سعی کنید آن ها را به شکل قطعات کوچک مصرف کنید.
- برخی از عادت های خود از جمله جویدن مداد و یا باز کردن در بطری با دندان را ترک کنید، زیرا سبب آسیب به کامپوزیت می شوند.
- رعایت بهداشت دهان و دندان و مسواک زدن به صورت منظم را فراموش نکنید.
کاربرد کامپوزیت دندان چیست؟
- این ماده به قدری مفید و کاربردی است که از آن برای اتصال براکت به دندان ها در ارتودنسی استفاده می شود.
- بیشترین و قابل توجه ترین کاربرد آن پر کردن دندان بعد از عصب کشی، ترمیم دندان های آسیب دیده و رفع عیوب ظاهری دندانی است.
- برای رفع فاصله بین دندان ها، یا ترمیم دندان های شکسته و رفع مشکل یکدست نبودن بلندی دندانها نیز از کامپوزیت استفاده میشود.
- چون درمان کامپوزیت همرنگ دندان است و از نظر زیبایی بسیار مشابه دندان های خودمان است، اگر دندان های که در طرح لبخند قرار دارند دچار پوسیدگی و آسیب شده باشند، آن ها را با ماده کامپوزیت دندان ترمیم و پر می کنیم. البته برای پر کردن دندان ها مواد زیادی مانند آمالگام، طلا و … وجود دارد. اما اگر دندان ها ی جلوی دهان، دچار آسیب شده باشند بهتر است که به جهت زیبایی تنها از کامپوزیت برای ترمیم استفاده شود.
- برای روشن کردن دندان های زرد و زیبایی طرح لبخند هم از کامپوزیت استفاده می شود که در این حالت به آن کامپوزیت ونیر می گویند.
چه عواملی در مراقبت و ماندگاری کامپوزیت دندان تاثیر می گذارند؟
- عادت های غذایی فرد
- جنس کامپوزیت دندان
- وضعیت دندان ، دهان و لثه
- میزان فشار بر روی کامپوزیت
- میزان مراقبت های دهان و دندان
- میزان مصرف مواد غذایی رنگدانه دار
- تخصص و مهارت پزشک انجام دهنده کامپوزیت
پوسیدگی دندان زیر کامپوزیت
احتمالا شما هم شنیده اید که کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می شود. گاهی اوقات به دلایل مختلفی مخصوصا عدم انجام مراقبت های بهداشتی و… توسط فرد دندان زیر کامپوزیت دچار پوسیدگی می شود. یکی از دلایل اصلی که افراد پس از کامپوزیت دندان با پوسیدگی دندان مواجه می شوند، این است که دیگر توجهی به مراقبت از دندان های کامپوزیت شده خود را ندارند. بنابراین، در شرایط فعلی دندان های فرد آسیب پذیرتر می شوند.
در روش کامپوزیت دندان، با توجه به این که مینای دندان تراشیده می شود، به همین جهت هم بین روکش و لثه فاصله بیشتر خواهد شد. از مهم ترین عواملی که دندان زیر کامپوزیت را پوسیده می کند، تجمع پلاک در اطراف لثه است. در محلی که کامپوزیت به لثه متصل شده است، پلاک ها و ذرات غذا جمع می شوند. این تجمع هم، پوسیدگی را رقم می زند. برای جلوگیری از پوسیدگی بهتر است عادت های بد غذایی و استعمال دخانیات توسط فرد کنترل شود.
سخن پایانی
با توجه به مطالب بالا، کامپوزیت دندان یکی از بهترین روش های بهبود و اصلاح لبخند است. کلینیک دندان پزشکی دکتر شیدا با بیش از یک دهه تجربه و دو شعبه فعال در شمال تهران (نیاوران) و جنوب تهران (اسلامشهر) ، آماده ارائه خدمات مشاوره رایگان برای تمامی درمان های تخصصی دندان پزشکی و ترمیم دندان ها با ماده کامپوزیت و همچنین اتصال و باندینگ کامپوزیت ونیر دندان است.