کامپوزیت در واقع همان موادی است که برای پر کردن دندان ها استفاده می شود. مواد کامپوزیتی به صورت خمیری بوده و همرنگ دندان ها است که یک لایه نازک از آن بر روی سطح دندان قرار می گیرد و فرم داده می شود. برای تثبیت این مواد، دندانپزشک پس از فرم دهی بر روی دندان، آن را به کمک نور آبی مقاوم می کند. در ادامه این بلاگ از سری وبلاگ دکتر شیدا همراه ما باشید تا در رابطه با انواع کامپوزیت دندان بیشتر بدانیم.
چرا بیشتر افراد از کامپوزیت استفاده می کنند؟
اگر می خواهید دندان های سفید و مرتبی داشته باشید که به طرح لبخند شما جلوه ای خاص ببخشد، استفاده از کامپوزیت های دندانی یک گزینه بسیار مناسب خواهد بود.
کامپوزیت های دندانی مقاومت بالایی دارند و با توجه به این که وزن آن ها کم است فشاری از این بابت به دندان ها وارد نمی شود. عمر کامپوزیت های دندانی بین ۱۰ تا ۱۵ سال است و پس از آن بیمار می تواند به راحتی آن ها را از دندان خود جدا کرده و به ترمیم آن ها بپردازد.
ظاهر کامپوزیت های دندانی بسیار طبیعی است و شما می توانید به راحتی از آن ها استفاده کنید. یکی دیگر از مواردی که استفاده از کامپوزیت های دندانی را جذاب می کند، پروسه کوتاه استفاده از آن ها است.
معرفی انواع کامپوزیت های دندانی
کامپوزیت ها از نظر ساختار نیز تفاوت هایی دارند و به همین دلیل است که کیفیت آن ها با یکدیگر تفاوت هایی دارد و دندانپزشکان نیز با توجه به نیاز مشتری خود دست به انتخاب آن ها می زنند.
جنس کامپوزیت ها معمولا از شیشه یا سرامیک است. مواد تشکیل دهنده کامپوزیت های شیشه ای از سیلیس بلورین، دی اکسید سیلیکون، شیشه لیتیوم/ باریم-آلمینیوم و بوروسیلیکات شیشه ای شامل روی/ استرانسیم/ لیتیوم ساخته شده است. رزین های سرامیکی نیز از اکسید زیرکونیوم ساخته شده اند.
انواع کامپوزیت دندان از نظر ابعاد و سایز ذرات تشکیل دهنده:
کامپوزیت ماکروفیلد (دانه درشت)
ابعاد ذرات تشکیل دهنده کامپوزیت ماکروفیلد بزرگتر از دیگر انواع کامپوزیت دندان است. این ذرات چیزی حدود 10 تا 15 میکرومتر بزرگ تر و دارای ابعاد 10 تا 50 میکرومتر هستند و اولین مواد کامپوزیتی میباشند. ماکروفیل به دلیل پولیش پذیری کم منسوخ شده و مورد استفاده قرار نمی گیرد، زیرا به عنوان روکش دندان بسیار بزرگ هستند.
کامپوزیت میکروفیلد (دانه ریز)
ذرات کامپوزیت میکروفیلد دارای ابعاد کمتر از 100 نانومتر است. این کامپوزیت که به نوع ریزدانه مشهور است دوام و استحکام کم و پولیش پذیری بالایی دارد. از این نوع کامپوزیت دندان برای ترمیم دندان های جلویی استفاده می شود. در ادامه به معرفی انواع کامپوزیت هیبریدی و نانو کامپوزیت ها می پردازیم.
کامپوزیت دندان هیبرید، میکروهیبرید و نانوهیبرید
کامپوزیت هیبرید به اندازه ماکروفیل ها مقاوم و به اندازه میکروفیل ها پولیش پذیر است. ابعاد ذرات این نوع کامپوزیت ونیر بین 10 تا 50 میکرومتر و ابعاد برخی از آن ها نیز 40 نانومتر است. مهم ترین کاربرد کامپوزیت دندان هیبریدی در ترمیم دندان های پیشین است. این نوع کامپوزیت به مرور زمان درخشندگی خود را از دست داده و دچار تغییر رنگ می شود. مراقبت از کامپوزیت دندانی هیبرید بسیار مهم بوده و در طول عمر آن نقش بسزایی دارد. میکروهیبرید ها دارای ذراتی با ابعاد کمتر از 100 نانومتر هستند.
نوع دیگری از کامپوزیت های هیبریدی وجود دارد که با ذرات نانو ترکیب شده اند. این نوع کامپوزیت دندان به نانو هیبرید مشهور است. از مهم ترین ویژگی های این نوع ونیر کامپوزیت می توان به اقتصادی بودن، کوتاه بودن طول دوره درمان، عدم نیاز به تراش دندان های طبیعی و رنگ و ظاهر کاملاً طبیعی آن ها اشاره کرد.
نانوکامپوزیت
نانوکامپوزیت (Nanocomposite) جدیدترین نوع کامپوزیت دندان است که این روزها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع کامپوزیت ها دارای ذراتی با ابعاد 20 نانومتر هستند. مقاومت بالا در برابر ساییدگی، خاصیت پولیش پذیری بالا و دوام و طول عمر بالا از ویژگی های بارز نانو کامپوزیت است. از مهم ترین کاربردهای نانوکامپوزیت ها می توان به ترمیم و رفع نقص کامپوزیت های هیبریدی و ترمیم دندان های عقب اشاره کرد.
از مهم ترین مزیت نصب این مدل کامپوزیت دندان می توان به فرم پذیری آسان، تنوع در رنگ بندی و قابلیت انتخاب رنگ مناسب با دندان های بیمار و مایع و روان بودن آن اشاره کرد. روان بودن بافت نانو کامپوزیت به نفوذ کامل آن در حفره های دندان کمک کرده و مقاومت و چسبندگی آن را افزایش می دهد.
کامپوزیت دندان بولک
کامپوزیت ونیر بولک از زیرکونیوم و سیلیس غیر تجمعی تشکیل شده اند. ونیر بولک نسبت به سایر انواع مدل های کامپوزیت دندان، مقاومت کمتری در برابر ساییدگی و تغییر رنگ دارد، اما فضای بین دندان ها را خیلی خوب پر می کند و هیچ جای خالی برای باقی ماندن ذرات مواد غذایی نمی گذارد.
ویژگی های بهترین نوع کامپوزیت دندان
بیشتر افرادی که قصد دارند دندان های خود را کامپوزیت کنند، به خوبی نمی دانند باید از کدام نوع کامپوزیت برای درمان دندان های خود استفاده کنند. در ادمه به بهترین ویژگی های کامپوزیت دندان می پردازیم
- یکی از ویژگی هایی که یک نوع کامپوزیت را از مدل های دیگر متفاوت می کند، استحکام و مقاومت کامپوزیت است. شما باید از کامپوزیتی استفاده کنید که از استحکام بالایی برخودار باشد. کامپوزیت هایی که در ترکیبات خود ماده سیلیکات کلسیم دارند، از استحکام بیشتری برخوردار هستند.
- در انتخاب کامپوزیت باید ویژگی های دیگری نیز بررسی شود. برای مثال کامپپوزیت باید قابلیت فرم دهی مناسبی داشته باشد تا به راحتی روی دندان های بیمار قرار داده شود.
- کامپویزیت باید به شکلی باشد که در مدت زمان کوتاهی پس از تاباندن نور لایت کیور، روی دندانها سفت شود.
- یکی از مهم ترین نکته هایی که باید به آن دقت کنید این است که برخی از افراد به متریال سازنده کامپوزیت ها حساسیت دارند. بهتر است کامپوزیتی انتخاب شود که موجب بروز این حساسیت نشود.
- یکی از ویژگی های بارز هر کامپوزیتی، ظاهر طبیعی آن است. به شکلی که ظاهر دهان و دندان فرد پس از کامپوزیت به صورت غیر طبیعی نباشد.
- مقاومت کامپوزیت در برابر عواملی همچون سایش نیز، یکی دیگر از ویژگی های یک کامپوزیت خوب است.
- آخرین مرحله در هر فرآیند کامپوزیت دندان، پولیش دندان است. به طور کلی این مرحله تنها در کامپوزیت هایی موفقیت آمیز است که کامپوزیت مورد نظر قابلیت پولیش دادن مناسب را داشته باشد.
انواع کامپوزیت بر اساس ویژگی های مصرفی شامل مواردزیر می باشد:
در یک دسته بندی دیگر، کامپوزیت ها را می توان به سه دسته مختلف از نظر کاربرد تقسیم کرد:
- کامپوزیت های جهانی
طرفداران بسیار زیادی در بین عموم دارد و قدیمی ترین نوع کامپوزیت رزین است.
- کامپوزیت های مایع
سازگاری با مایع و همچنین برای ترمیم های بسیار کوچک مورد استفاده قرار می گیرند.
- کامپوزیت های بسته بندی شده
ماده سفت تر و چسبناک تری دارد و برای دندان های خلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
تولید کنندگان با تغییر دادن مواد تشکیل دهنده کامپوزیت ها، ویژگی آن ها را نیز تغییر می دهند. به طور کلی کامپوزیت های بسته بندی شده، محتوای پرکننده بهتری هستد در حالی که کامپوزیت های مایع قابلیت پرکنندگی کمتری دارند.
با کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا در یک جلسه لبخند رویایی داشته باشید! امروزه انواع کامپوزیت دندان در درمان های دندانپزشکی استفاده می شود و همان طور که بیان شد هر کدام از انواع کامپوزیت، ویژگی ها و ساختار متفاوتی دارد. در بهترین دندانپزشکی تهران (کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا)، کامل ترین خدمات درمانی و ترمیم زیبایی دندان برای شما عزیزان ارائه می گردد. همچنین یکی از نکات قابل توجه در کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا، رعایت تمامی پروتکل های بهداشتی در حین درمان است که یکی از معیارهای اصلی سلامت بیماران محسوب می شود.