دندان عقل چیست؟
دندان عقل (به انگلیسی Wisdom tooth) را میتوان جزو دندان های دائمی انسان که به عنوان آخرین دندان ها در فک انسان رشد میکند دانست. معمولا در سنین حدود 18 تا 25 سالگی در دهان نمایان می شوند و معمولا به دلیل مشکلاتی که برای خود و دیگر دندان ها ایجاد میکنند، توسط پزشک کشیده می شوند. این دندان ها در پشت دندان های آسیاب رشد میکنند و به طور معمول در هر انسان 4 عدد می باشد اما در بعضی افراد نیز ممکن است 2 یا 3 عدد باشد، در برخی افراد نیز امکان دارد اصلا دندان عقلی وجود نداشته باشد. رشد این دندان ها امکان دارد کامل نباشد و در زیر لثه بماند که به آن دندان عقل نهفته می گویند، که به طور کامل رشد نمیکند و در زیر لثه دیگر دندان ها را تحت تاثیر قرار میدهد.
کشیدن دندان عقل واجب است؟
به طور کلی باید دندان های عقل توسط پزشک معاینه شود و اگر دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته نباشد و مشکل دیگری نداشته باشد نیاز به کشیدن آن نیست، البته در صورت نکشیدن آن، باید به بهداشت این دندان ها توجه زیادی داشت زیرا در صورت پوسیدگی به دندان کناری نیز آسیب وارد می کند. دندان عقل معمولا در سن 8 تا 10 سالگی شروع به رشد در فک میکند و تا سن 17 سالگی به رشد خود ادامه میدهد، و در سن 18 تا 20 سالگی در دهان نمایان می شود. این دندان ها اگر کاملا اصولی رشد کنند و مشکل خاصی نداشته باشند در سیستم جویدن نیز بسیار موثر بوده و نیاز به کشیدن هم ندارند.
عوارض دندان عقل
اگر دندان عقل رشد مناسبی داشته باشد و در جایگاه خودش به خوبی رشد کند هیچگونه عوارضی ندارد. اما گاهی اوقات به دلیل کوچک بودن استخوان فک و نداشتن جایگاه مناسب، به صورت کج رشد میکند که موجب آسیب دیدن دندان های کناری می شود، در این زمان باید هرچه سریعتر به دندانپزشک مراجعه و آن را جراجی کرد. در غیر این صورت باعث یکسری عوارض شده که در ادامه به آنها اشاره میکنیم
- عفونت
- ایجاد بیماری و عفونت در لثه
- کیست لثه
- در صورت رشد نادرست موجب صدمه به دندان کناری می شود
- همچنین در صورت رشد نادرست امکان دارد موجب نامرت شدن دیگر دندان ها شود
بهترین زمان برای کشیدن
معمولا بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل سن زیر 20 سالگی است، زیرا هنوز ریشه دندان قطور نشده و جراحی آسان تری خواهید داشت. در سن بالاتر سرعت التیام استخوان و لثه کمتر است و همین دلیل باعث می شود احتمال آسیب به استخوان فک و درد جراحی دندان وجود داشته باشد. اما همانطور که در بالا اشاره کردیم اگر پزشک متخصص دندان و فک شما را معاینه و عکسبرداری کند، و دندان ها و فک شما هیچگونه ایرادی نداشته باشد، نیاز به جراحی و کشیدن دندان عقل ندارید.
مراقبت های بعد از کشیدن دندان های عقل
بعد از کشیدن دندان عقل، در بعضی افراد هیچگونه عوارضی دیده نمیشود. اما امکان دارد برخی افراد با مشکلاتی از جمله خونریزی و یا درد مواجه شوند، که در این زمان لازم است یکسری مراقبت ها انجام شود، در ادامه مراقبت های لازم برای بعد از کششیدن دندان عقل را به شما آموزش میدهیم.
خونریزی: بعد از کشیدن دندان عقل در نخستین لحظات امکان دارد مقداری خونریزی داشته باشید که اصلا جای نگرانی نست، بهتر است گاز استریل را روی آن قرار داده و تا حد امکان آب دهان خود را خارج نکنید تا لخته خون در جای خود باقی بماند و خونریزی بند بیاید.
درد: معمولا بعد از جراحی، فرد با مقداری درد مواجه می شود که حتما بعد از جراحی دکتر شما برایتان مسکن تجویز می کند که درد را تسکین میدهد. قرار دادن کیسه یخ بر روی صورت نیز موجب کمک کردن به تسکین درد خواهد شد.
فعالیت بعد از کشیدن دندان عقل: پس از جراحی به گفته پزشکان بهتر است تا حدود 12 ساعت استراحت کنید و فعالیت بدنی خود را تا حد زیادی کاهش دهید. اما بعد از 12 ساعت میتوانید کار های روزمره خود را از سر بگیرید. در رابطه با فعالیت های ورزشی نیز باید گفت بهتر است از 3 تا 5 روز هیچگونه فعالیت ورزشی نداشته باشید تا زخم لثه به خوبی ترمیم شود.
کشیدن دندان عقل در کلینیک دندان پزشکی دکتر شیدا
جراحی دندان عقل با توجه به حساس بودن آن از جمله مواردی است که باید حتما به متخصصی با تجربه مراجعه شود، تا به خوبی معاینه و عکسبرداری شود و سپس در صورت نیاز جراحی بر روی آن انجام شود. در کلینیک دکتر شیدا جراحی دندان عقل با فوق تخصصی ترین تجهیزات و جراح های متخصص انجام میشود. اگر درباره دندان عقل سوال دارید میتوانید در ادامه سوال های خود را بپرسید و یا برای راهنمایی میتوانید با ما تماس بگیرید.