ارتودنسی چیست؟
یکی از مشکلات دندان که اکثر افراد با آن مواجه هستند، مشکل نامناسب بودن سطح تماس دندان های بالا و پایین و نامرتب بودن آنهاست. درمان ارتودنسی نوعی درمان دندان پزشکی است که به وسیله آن میتوان این مشکل را برطرف کرد. این درمان به وسیله ارتودنسی که در داخل دهان قرار میگیرد استفاده می شود که دندان و فکها در جای مورد نظر خود قرار میگیرند. از وسیله های رایج ارتودنسی براکت یا همان سیم می باشد که هر بر روی هر دندان یک قطعه فلزی قرار میگیرد، و همه دندان ها نیز به وسیله سیم به یکدیگر وصل میشوند، در اصطلاح میتوان گفت که دندان ها سیم کشی می شوند.
معمولا دندان های نامرتب و یا دندان هایی که ارتودنسی نشده باشند، سبب می شود که فرد دچار مشکلات اساسی شود، از جمله این مشکلات میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- مشکلات جویدن غذا در نهایت پدیدار شدن مشکلات گوارشی
- مشکلات در تکلم و (در بعضی موارد) عدم توانایی در بیان آوا ها
- مشکلات شخصیتی به سبب نداشتن اعتماد به نفس و دوری از جمع های نا آشنا
- ساییدگی دندان ها و در نتیجه کاهش عمر مفید دندان ها
- بیماری های لثه و دهان و در نتیجه عفونت های ثانویه
انواع ارتودنسی
براکت: سیستم عملکرد براکت به این صورت است که نگین های براکت به دندان ها می چسبد و به عنوان یک دستگیره عمل میکند، همچنین سیم ارتودنسی این دستگیره ها را نگه میدارد و دندان ها را می کشد. از جمله براکت ها میتوان به براکت فلزی، براکت سرامیکی و براکت پشت دندان یا لینگوال اشاره کرد.
الاینر شفاف یا اینویزیلاین: این وسیله دقیقا همانند براکت است و دندان ها را به جای بهتر هدایت کرده، تنها تفاوت آن با براکت این است که از هیچ قطعه فلزی استفاده نمیشود و تنها از پلاستیک شفاف ساخته شده تا موجب نامرئی شدن آن در دهان شود.
هدگیر: هدگیر ارتودنسی که امروزه دیگر شاهد استفاده آن نیستیم، و در گذشته بیشتر استفاده مورد استفاده قرار میگرفت، وسیله ای است که که بر روی سر قرار میگیرد و از جلو دهان به حلقه فلزی که دور دندان های آسیب دیده انداخته شده است یا قسمتی از براکت وصل میشود. هدگیر ها انواع مختلفی دارند که با توجه به تشخیص پزشک برای درمان استفاده می شود.
ورسس و الاستیک: این وسیله همانند فنر عمل می کند به این صورت که برای اصلاح موقعیت دندان های بالا به دندان های پایین استفاده می شود. فنر فورسس که با نام فورسوز نیز شناخته شده است، از جنس فلز می باشد که به براکت های نصب شده بر روی دندان های آسیب دیده بالا و دندان های جلویی پایین وصل می شود تا موقعیت دندان ها را نسبت به هم اصلاح کند.
بایت پلیت: یکی از وسیله های ارتودنسی که برای درمان مشکل اوربایت استفاده می شود بایت پلیت است. این روش اجازه نمیدهد که فک بالایی فرد در هنگام بسته شدن دهان بیش از حد پایین بیاید.
پهن کننده کام: یکی درمان هایی که در زمان سن رشد توسط پزشک استفاده می شود پهن کننده کام یا همان وسیع کننده کام است که برای پهن تر کردن سقف دهان است تا تا یک فضای بیشتر برای قوس دندانی ایجاد شود و مشکل تنگی کام فرد برطرف شود.
هربست: این وسیله نیز که در دوران رشد برای کودکان و افرادی که در سن رشد هستند استفاده می شود، رشد فک پایین را افرایش می دهد و جلوی رشد فک بالایی را میگیرد و مشکل جلوزدگی فک بالا اصلاح می شود. در واقع این وسیله به همراستایی و تناسب دندان ها و فک ها کمک می کند.
نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر: این وسیله بعد از ارتودنسی دندان و بعد از درآوردن براکت ها استفاده می شود. تا دندان ها در جای جدید خود تثبیت شوند و به موقعیت قبلی خود بازنگردند.
فضا ساز یا جدا کننده ارتودنسی: یکی از وسیله های ارتودنسی است و در بین دو دندان آسیاب قرار میگیرد تا بین آنها فاصله ایجاد شود. هدف از ایجاد این فاصله این است تا بتوان حلقه فلزی لازم برای براکت را دور دندان آسیاب انداخت. این وسیله معمولا پلاستیکی یا فلزی است.
فضا نگهدار: معمولا فضا نگهدار ها دارای انواع گوناگونی هستند که برای حفظ طول قوس دندان شیری استفاده می شود. هدف از این کار این است که جای کافی برای بیرون آمدن دندان دائمی باقی بماند.
مراحل ارتودنسی دندان
مراحل ارتودنسی دندان در هر فرد مختلف است، و با توجه به تشخیص پزشک و دندان هایی که دچار مشکل شده اند. مراحل درمان انجام می شود. اما به طور کلی یکسری مراحل ثابت وجود دارد که مراجعه کننده باید انجام دهد. در ادامه به برسی این مراحل میپردازیم.
- در مرحله اول معمولا پزشک دندان ها را معاینه و برسی میکند، و سپس مشکلات، نوع درمان و هزینه را به شما توضیح میدهد.
- در مرحله بعدی معمولا برای برسی بهتر و دقیق تر، باید از دندان ها عکس رادیولوژی تهیه شود.
- برای انجام درمان ارتودنسی پزشک ابتدا لثه ها و دندان های شما را برسی میکند. اگر لثه شما دچار عفونت و یا دندان ها دچار پوسیدگی باشند، باعث می شود ارتودنسی به خوبی صورت نگیرد. پس اپتدا باید آنها را رفع کنید و سپس در مراحل بعد ارتودنسی صورت گیرد.
- در این مرحله بر اساس نوع ارتودنسی که انتخاب میکنید(ثابت، متحرک یا نامرئی) درمان صورت میگیرد.
در درمان ارتودنسی به صورت متحرک باید ابتدا از دندان های شما قالبگیری شود تا الاینرهای مخصوص دندان های شما ساخته شود. معمولا باید حدود 15 الاینر ساخته شود. البته ساخت الاینر ها بر اساس مشکلات دندان امکان دارد کمتر و یا بیشتر شود. و البته باید هر دوهفته یکبار آنها را تعویض کرد.
مراحل ارتودنسی ثابت و یا پشت دندانی
- همانطور که قبل تر هم صحبت کردیم، قبل از انجام ارتودنسی ابتدا در قسمت انتهایی دندان ها، یعنی مابین دندان های آسیاب یک کش فضا ساز قرار میگیرد. تا فضایی برای حلقه فلزی ایجاد شود و دور دندان آسیاب انداخته شود. این کش باید چند روز در دهان شما قرار بگیرد.
- در مرحله بعد نوبت به براکت ها میرسد که باید آنها را چسباند. البته قبل از این کار باید دندان های شما جرمگیری و تمیز شوند. یک اسید و یا یک چسب مخصوص روی دندان قرار میگیرد تا بتوان براکت را به آن چسباند. بعد از این مرحله یک نور پلاسما که با شدت بالا می باشد باید به آنها تابیده شود.
- در مرحله بعد سیم ها را به براکت متصل میکنند. توسط این سیم ها بر دندان ها فشار وارد می شود تا به مرور حرکت کنند و به جای خود برگردند. در بعضی مواقع که لازم است تا حرکت دندان ها بیشتر باشد، از طریق یک کش کوچک، براکت از فک بالا به فک پایین و یا از یک دندان به دندان دیگر متصل می شود.
- بعد از انجام مراحل بالا، هر ماه و یا با توجه به دستور پزشک معالج، باید ویزیت شوید تا در صورت نیاز بر روی دندان ها تنظیماتی صورت گیرد. این کار در روند صاف شدن بهتر دندان ها تاثیر زیادی دارد.
- بعد اینکه دندان ها مرتب شدند ظی شش تا ماه تا سه سال طول میکشد که براکت ها و کلا لوازمی که در دهان شما برای ارتودنسی قرار گرفته اند برداشته شوند.
- بعد از اینکه مرحله بالا به خوبی انجام شد، از دندان های شما قالبگیری می شود تا تثبیت کننده مخصوص دندان شما ساخته شود که باید با توجه به تشخیص پزشک حدود 1 الی 2 سال از تثبیت کننده استفاده کنید تا دندان های شما به حالت قبل بر نگردد و در جای جدید خود تثبیت شوند.
ارتودنسی در کلینیک دندانپزشکی شیدا
درمان های ارتودنسی می تواند تا حد زیادی برای هر کسی که از آن استفاده می کند مفید باشد. این درمان در نتیجه ضربه های مختلف ارتودنسی انجام می شود که شامل موارد زیر است:
- جمع شدن دندان ها
- کراس بایت
- فاصله گذاری
- گزش نامناسب دندان ها
- رویش نامناسب دندان ها
بنابراین ، ارتودنسی بر اصلاح این مسائل و لبخند عمومی فرد تمرکز می کند.
بهترین شیوه ی ارتودنسی روشی است که ارتودنتیست شما پیشنهاد میکند. شما میتوانید برای مشاوره و معاینه اولیه به کلینیک دندانپزشکی دکتر شیدا مراجعه نمایید.
فواید ارتودنسی چیست؟
از جمله فواید ارتودنسی میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- بستن فاصله های زیاد بین دندان ها
- تراز کردن نوک دندان ها
- صاف کردن دندان های کج
- بهبود گفتار یا توانایی جویدن
- افزایش سلامت دراز مدت لثه ها و دندان ها
- جلوگیری از ساییدگی طولانی مدت یا ضربه به دندان ها
- درمان نیش نامناسب
درمان می تواند ظاهر دندان ها را بهبود بخشد و همچنین می تواند به جویدن بهتر و عملکرد گفتار منجر شود و در برخی موارد نیز از دندان ها در برابر آسیب یا پوسیدگی محافظت می کند.
رویکردهای ارتودنسی در برابر مشکلات بیمار
دو رویکرد در ارتودنسی وجود دارد که یکی از آنها به دندان و دیگری به فک مربوط است. هر کدام از این رویکرد ها نیاز به تجهیزات مخصوص خود را دارد و اگر همه چیز به خوبی پیش برود نیازی به جراحی نیست. دو نوع ارتودنسی هم وجود دارد که ثابت و متحرک است. نوع ثابت از همه رایج تر است و زمانی که درون دهان قرار میگیرد، امکان خارج کردن آن نیست. انواع ارتودنسی ثابت شامل فلزی، سرامیکی، لینگوال و دیمون است.
نوع دوم متحرک است و زمان غذا خوردن می توانید آن را از دهان خارج کنید اما بهطور کلی استفاده از این نوع ارتودنسی کمتر رایج است. ارتودنسی متحرک را بیشتر برای حل مشکلاتی که خفیف هستند به کار میبرند و خوبی آنها این است که در هر دو فک بالا و پایین قابل استفاده است. با وجود این، در شرایطی که فک پایین برای درمان انتخاب شود، دردسر بیشتری دارد.
به طور کلی، قیمت ارتودنسی سال 1400 برای این درمان مشکلات شدیدتر (مانند انتخاب فک پایین که راجب آن توضیح دادیم) یا مشکلاتی که نیاز به جراحی دارند بیشتر است. همچنین ممکن است مشکل زیادی وجود نداشته باشد اما از آن جا که مواد به کار رفته قیمت بالایی دارند هزینه بیشتر از تصور بیمار باشد. با وجود همه این توضیحات، اگر نیاز به ارتودنسی دارید شدیداً توصیه میشود که آن را عقب نیندازید زیرا برای سلامت دهان و دندان بسیار حیاتی است.
برای کسب قیمت ارتودنسی میتوانید با شماره تلفن کلینیک دندانپزشکی شیدا تماس بگیرید