روکش دندان چیست؟ و چه کاربردی در دندان دارد؟
یکی از رایج ترین روش های ترمیم کردن دندان روکش دندان یا dental crown است، این روکش که درواقع یک کلاهک است مانند تاج دندان می باشد که نقش تاج دندان را در دهان دارد و در جویدن غذا نقش خود را ایفا می کند، به همین منظور آن را تاج مصنوعی نیز مینامند. درواقع تاج همان بخش سفید رنگ دندان است که از لثه ها بیرون زده و میتوان آن را در دهان دید. قسمت دیگر دندان ریشه است که در زیر لثه ها قرار دارد و نمیتوایم آن را ببینیم. حال روکش دندان بر روی دندان قرار گرفته و به طور کامل تاج دندان را می پوشاند. معمولا کاربرد روکش دندان در مواردی است که دندان تخریب شده، مانند دندان های عصب کشی شده که میزان دندان کم است و برای جلوگیری از شکستن دندان، پوشش کامل دندان با این روکش ها ضروری است.
در بعضی موارد هم برای برای بازسازی بخند و یا برگرداندن زیبایی به دندان ها ممکن است از روکش استفاده شود. انجام روکش برای دندان ها دردی به همراه ندارد چون معمولا این کار برای دندان های عصب کشی شده انجام می شود. در موارد دیگر باید گفت که اگر دندان دچار پوسیدگی شده باشد که با پر کردن نمیتوان آن را ترمیم کرد، در دندان هایی که تاج آن ها شکسته، دندان عصب کشی شده و یا در بعضی موارد برای زیبایی از روکش دندان استفاده می شود.
تغذیه های نامناسب و همچنین رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان موجب می شود دندان ها دچار تخریب شوند و ضربه دیدن دندان، شکستگی و … که حجم زیادی از دندان ها را در برگرفته، ساختار باقیمانده را به وسیله روکش تقویت میکنند.
انواع روکش
روکش های دندان از مواد مختلفی ساخته می شوند که با توجه به نیاز و سلیقه بیمار، نوع آن انتخاب می شود.
روکش تمام فلزی (طلا): طلا یکی از قدیمی ترین مواد ترمیم کننده دندان است که از سالیان دور از آن به عنوان پرکننده دندان و یا روکش استفاده میشده. این روکش از مقاوم تریم نوع روکش ها می باشد همچنین از نظر هزینه نیز جزو پر هزینه ترین روکش هاست. این روکش در قسمت داخلی دندان قرار میگیرد و روی آن را که لایه بیرونی می باشد از جنس چینی ساخته می شود. طلا معمولا بهترین ماده در دندان پزشکی محسوب می شود و به دلیل فوایدی که دارد یکی از منحصر به فرد ترین مواد محسوب می شود. همچنین لازم به ذکر است که خوردگی و یا تغییر رنگ در این روکش ها اصلا به وجود نمی آید.
روکش سرامیکی: این روکش با استفاده از روش های مختلف ساخته می شود. یکی از جدید ترین روش ها که امروزه برای ساخت این روکش استفاده می شود، تکنولوژی دیجیتال کد است، در این روش توسط دستگاه، روکش طراحی و ساخته می شود. همچنین میتوانید به هر رنگی که مورد سلیقه شماست درخواست ساخت آن را بدهید. معمولا به بیماران پیشنهاد می شود تا رنگ آن ها را مطابق رنگ دیگر دندان ها طراحی کنند اما این را در نظر بگیرید که بعد از ساخت دیگر نمیتوان تغییری در رنگ آن ها ایجاد کرد. در کل اگر از لحاظ شباهت به دندان به روکش ها نگاه کنیم، روکش سرامیکی نزدیک ترین شباهت را به دندان ها دارد. اما از نظر استحکام و مقاومت، مواد دیگری هم هستند که مقاومتشان از این نوع روکش بالاتر است. در مواردی که بیمار زیبایی دندان را در اولویت قرار میدهد، روکش سرامیکی بهترین گزینه است زیرا زیبایی فوق العاده ای دارند. در این روکش ها تغییر رنگ دیده نمی شود و سازگاری بسیار خوبی با لثه ها دارند.
روکش سرامیکی فلزی: این روکش ها که با نام PFM شهرت دارند، برای افزایش مقاومت روکش های سامیکی ساخته می شوند. این روکش ها دارای یک اسکلت فلزی هستند که روش آن ها را سرامیک پوشش داده، از نظر زیبایی تفاوتی با روکش تمام سرامیکی ندارند و همچنین استحکام آن ها نیز از روکش تمام سرامیکی بالاتر است. لبه های فلزی در طول زمان به دلیل خوردگی ممکن است تغییر رنگ دهند و نمای بدی را در لثه ایجاد کنند، اما در صورتی که بهداشت دندان رعایت شود دوام آنها نیز مطلوب است.
روکش استیل: این روکش ها جزو ارزان ترین نوع روکش ها محسوب می شوند و برای دندان های شیری کودکان کاربرد دارند. با این حال این روکش ها بسیار مقاوم هستند.
بهترین نوع روکش ها
در جواب این سوال نمیتوان صریحا یک روکش را نام برد چرا که با توجه به شرایط شما روکش نیز انتخاب می شود. برای مثال برای دندان های جلویی که در معرض دید قرار دارند، فشار زیادی نسبت به دندان های دیگر بر روی آنها نیست و بر روی زیبایی نیز تاثیر زیادی دارند، انتخاب روکش تمام سرامیکی بهترین گزینه است. اما در دندان های عقبی دهان که فشار زیادی بر روی آنهاست و در معرض دید نیز نیستند، یکی از بهترین انتخاب ها روکش سرامیکی فلزی است. اما با این حال بسته به وضعیت دندان ها امکان دارد این قانون همیشه صدق نکند. برای مثال دندان های جلویی امکان دارد کج یا نامرتب باشند و فشار زیادی را تحمل کنند، پس بنابر این انتخاب روکش سرامیکی فلزی یکی از بهترین گزینه ها در این مورد است.
چه زمانی باید دندان ها را روکش کنیم؟
یکی از اصلی ترین دلایلی که باید دندان ها را روکش کنیم، ضعیف شدن و یا از بین رفتن تاج دندان هاست، دلایلی مانند پوسیدگی، ساییدگی بیش از حد سطح دندان و یا شکستگی تاج ها از مواردی است که باید سریعا برای ترمیم دندان ها اقدام شود. معمولا اگر پوسیدگی در مراحل اولیه باشد و سطح کمی از دندان را در بر گرفته باشد، درمان آن ساده تر خواهد بود. اما پوسیدگی های وسیع دندان که موجب درگیری عروق و اعصاب پالپ دندانی می شود، نیاز است تا درمان ریشه و یا عصب کشی دندان سریعا صورت گیرد و در مراحل بعد به فکر روکش برای آنها باشید.
برای ترمیم و زیبایی، باندینگ، لمینت یا روکش؟
مشکلاتی از جمله لب پر شدن دندان، ترک خوردگی، فاصله بین دندان ها، کوتاه یا باریک بودن دندان،، کج بودن دندان و یا زیبا تر کردن دندان ها، از یکی از روش های باندینگ، روکش دندان و یا لمینت توسط پزشک به شما پیشنهاد می شود. دندان پزشک بعد از برسی دندان های شما، آنچه برای درمان شما مناسب تر باشد را به شما پیشنهاد می کند. باندینگ دندان در مواقعی تغییرات جزئی در دندان نیاز باشد صورت می گیرد. اما در مواردی که تغییرات مورد نیاز شدید تر باشد این روش نمیتواند نیاز دندان های شما را برطرف کند؛ که در این مواقع لمینت پیشنهاد می شود. حال در صورتی که دندان آسیب شدید دیده و ساختار آن ضعیف شده و نیاز به پشتیبانی بیشتری دارد، برای مثال ترک خوردن دندان و یا گاهی تغییراتی که دندان ها نیاز دارند، بیشتر از چیزی باشد که بتوان با لمینت به آنها کمک کرد، در این مواقع روکش دندان برای شما پیشنهاد می شود.
روکش های دندان چقدر عمر میکنند؟
علاوه بر قیمت روکش دندان 1400 ، شاید برایتان این سوال پیش بیاید که روکش چقدر عمر میکند و سالم باقی میماند؟ طول عمر روکش میتواند بین 5 تا 15 سال متغیر باشد. برخی از روکشها از بقیه محکمتر هستند، بنابراین ممکن است دوام بیشتری داشته باشند. مطالعهای در سال 2016، سه نوع مختلف روکش را مورد آزمایش قرار داد و بیان کرد که روکشهای زیرکونیایی، کمترین احتمال شکستن یا ترک خوردن را دارند.
به عنوان یک قاعده کلی، تاج های طلا و روکش های فلزی/چینی بیشترین دوام را دارند.
روکش های تمام سرامیکی و تمام چینی ممکن است طبیعی تر بهنظر برسند اما معمولاً به اندازه انواع فلزی یا چینی های ذوب شده به فلز قوی نیستند. روکش های تمام رزین نیز سریعتر فرسوده می شوند. اما در نهایت این نکته مهم را در نظر بگیرید که با مراقبت درست، روکش ها می توانند سال ها دوام بیاورند.
قیمت روکش دندان؟
قیمت روکش دندان بسته به جنس روکش، اندازه دندان مورد نظر و تعداد روکش ها متفاوت است. روکش های تمام فلزی که از آلیاژ فلز ساخته شده اند، گاهی ارزانتر از روکش های طلا یا چینی هستند. همچنین در صورتی که لازم باشد دندانپزشک قبل از گذاشتن روکش، کار آماده سازی گسترد هتری انجام دهد، ممکن است هزینه ها افزایش یابند. برای مثال، ممکن است به یک کانال ریشه یا ایمپلنت دندان نیاز داشته باشید که هر دو میتوانند قیمت نهایی درمان دندانپزشکی را افزایش دهند.
کلینیک شیدا حرفهای ترین خدمات دندانپزشکی را با قیمت مناسب برای شما انجام می دهند. با مشورت دندانپزشکان ما، درمان درست و انتخاب بهترین روکش برای شما انجام خواهد شد. ما به شما پیشنهاد می کنیم روکش گذاری دندان های خود را به ما بسپارید تا دندان هایی زیبا، با دوام و قوی داشته باشید.