آنچه که می بایست از عفونت لثه و دهان بدانیم!
عفونت لثه (دهان) بخاطر عدم رعایت بهداشت (دهان و دندان) ایجاد می شوند. عدم رعایت بهداشت به باکتریها اجازه می دهد در بین لثه ها و دندانها قرار بگیرند و در آنجا رشد و تکثیر کنند. اما، چند علت دیگری نیز در عفونت لثه و بیماری های دهان نقش دارند. مراجعه به دندانپزشکی و معاینه های دوره ای (سالی دو بار) جهت پیشگیری بیماری های دهان و دندان بر هر کس واجب است. اما وقتی که به این نوع بیماری ها مشکوک بودید، حتما به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
عفونت ها از تجمع باکتری ایجاد میشود!
در دهان، انواع مختلفی از باکتری های مفید و غیر مفید زندگی می کنند. در صورت عدم رعایت بهداشت فردی(مسواک/دهانشویه/نخ دندان) سبب بروز عفونت می شود. عفونت لثه، پوسیدگی دندان و حتی بوی بد دهان از عوارض تجمع این باکتری ها است.
در صورتی که بهداشت دندان ها را جدی نگیریم! این باکتری ها در اطراف دندان ها و خط لثه ها مستقر می شوند و سبب شکل گیری پلاک ها می شوند. این پلاک ها ابتدا با روش های خانگی مثل مسواک زدن از بین خواهند رفت. اما بعد از گذشت زمان، باید برای از بین بردن این پلاک ها از دندانپزشک کمک گرفت. (به وسیله بروساژ و یا بلیچینگ)
تجمع باکتری ها و پلاک ها در خط لثه ها به راحتی می تواند عفونت های لثه را ایجاد نماید. بنابراین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان اولین عامل بروز بیماری های لثه و عفونت ها می باشد. طبق آمار سیگار کشیدن مهم ترین عامل برای برای ایجاد این نوع از بیماری ها می باشد. اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که در زیر به برخی از آن اشاره می نماییم.
- قند خون و دیابت
- ژنتیک فردی
- نقص سیستم ایمنی
- بیماری های فشار خون
- دندان های نا منظم
- خانم ها به سبب بارداری و تغییرات هورمونی
- استفاده از برخی دارو ها
برای خدمات دندانپزشکی از دندانپزشکی های معتبر استفاده نمایید! زیرا حتی پر کردن دندان که کاری به ظاهر ساده در دندانپزشکی های امروزه است، اگر به درست انجام نشود نیز می توانند سبب بروز مشکلاتی برای سلامتی دهان و دندان شود.
علایم بیماری های لثه چیست؟
علام عفونت لثه در هر مرحله از بیماری و همچنین در هر شخص متفاوت است. ژنژیویت یک نوع اصطلاح در دندانپزشکی برای بیان التهاب های لثه است. اما در همین مرحله (ابتدایی) ممکن است بیماری های پریودنتال رخ دهد. التهاب لثه ممکن سبب آبسه شود و یا هنگام مسواک خونریزی نماید. این التهاب ها در مرحله اول به راحتی خوب می شوند و اگر ادامه دار شوند ممکن است سبب بروز عفونت های شدید تر شوند.
از جمله علائم عفونت و یا بیماری های لثه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- لق شدن دندان ها
- جویدن غذا همراه با درد
- خونریزی در حین مسواک
- بوی بد دهان
- شکل ظاهری لثه ها
- ترشح های چرکین
- درد در ناحیه لثه ها
- آبسه
عفونت ها اگر درمان نشوند، عواقب خطرناکی دارند و حتی می توانند به قیمت از دست دادن دندان ها باشند. همچنین ممکن است به سبب انتقال از راه جریان خون به سایر اعضای بدن حمله نمایند.
بیماری پریودنتال با بیماری های زیر ارتباط مستقیمی دارد:
- دیابت و قند خون
- بیماری های قلبی و عروقی
- بیماری های تنفسی
- سرطان
اگر چه در شکل گیری این عوامل ممکن است بی تاثیر باشد، اما ممکن است در روند این بیماری ها تاثیر داشته باشد.
درمان و یا پیشگیری در خانه
بهترین راه درمان پیشگیری است. رعایت بهداشت دهان و دندان در خانه بهترین روش برای پیشگیری از عفونت لثه است.
- روزی 2 یا 3 بار مسواک بزنید
- با مشورت دندانپزشک خود از دهان شویه های استاندارد استفاده نمایید.
- بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان استفاده نمایید.
- شستشو با آب و نوشیدن آب
- استفاده از خمیر دندان های فلوراید دار
- قرقره کردن آب نمک
رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان (به نقل از انجمن دندانپزشکان آلمان: Bundeszahnärztekammer) اقدامی موثر برای پیشگیری از عفونت و بیماری های لثه و همچنین دهان و دندان می باشد.