بیماری لثه منجر به درد و خونریزی می شود. لثه ها حمایت کلی از دندان ها و اساس یک دهان سالم را برای ما فراهم می کنند، و اگر به درستی از آن مراقبت نشود، بیماری لثه در مراحل اولیه می تواند به سایر مشکلات جدی سلامت دهان تبدیل شود. در این بلاگ از سری مطالب سایت دندان پزشکی دکتر شیدا با ما همراه باشید، تا بهترین راه کارها برای رفع لثه درد را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
درد لثه و بیماری لثه ممکن است بر اثر وجود بیماری های دهانی و وجود آفت دهان یا زخم های کانکر باشد. در شرایطی که لثه در حالتی پایین تر از دندان و نزدیک به ریشه دندان قرار گرفته باشد ممکن است بستر مناسبی برای گیر کردن غذا و تجمع پلاک ها و در نهایت عفونت لثه و لثه درد باشد.
برای عفونت لثه چه باید کرد؟
زمانی که فرد دچار تورم و عفونت لثه می شود لازم است هر چه زودتر برای جلوگیری از عوارض جدی تر اقداماتی را در جهت درمان و جلوگیری از پیشرفت عفونت انجام دهد. فرد بیمار، در زمان احساس درد در لثه و مشاهده عفونت و قرمزی یا تورم در لثه باید سریعا به متخصص پریودنتال یا متخصص بیماری های لثه مراجعه کند.
برای درمان عفونت لثه و درمان درد لثه استفاده از روش های زیر توصیه می شود:
- در ابتدا با رعایت بهداشت دندان و نخ دندان کشیدن و مسواک زدن اصولی می توانید تورم و لثه درد را کنترل کنید.
- انجام بروساژ و جرم گیری عمیق و نفوذ و پاکسازی خط لثه به منظور از بین بردن پلاک های انباشته شده در پاکت لثه.
- استفاده از داروهای آنتی بیوتیک با تجویز پزشک.
- درمان ریشه دندان.
- گینجیوکتومی (برداشتن بافت لثه آسیب دیده).
- جراحی فلپ.
برای عفونت و درد لثه چه قرصی بخوریم؟
عفونت دندان و درد لثه اتفاق شایعی است که می توان با مصرف قرص های آنتی بیوتیک آن را کنترل کرد. بازه زمانی مورد نیاز برای مصرف قرص چرک خشک کن برای عفونت و درد لثه بعد از بررسی پزشک و با تجویز او مشخص می شود. معمولا یک هفته زمان لازم است تا عفونت موجود در لثه کنترل شود و از بین رود.
دقت داشته باشید که مصرف آنتی بیوتیک به صورت خودسرانه ممکن است باعث عدم اثربخشی و یا مقاومت دارویی شود و درمان عفونت و لثه درد را با مشکل رو به رو سازد. توجه داشته باشید که نوع آنتی بیوتیک برای عفونت دندان و لثه و همچنین مدت زمان استفاده از آنتی بیوتیک باید با تشخیص و تجویز پزشک انجام شود.
عوارض عفونت و لثه درد
عفونت لثه بدون درمان کردن، به خودی خود برطرف نخواهد شد. اگر آبسه یا همان کیسه حاوی چرک، پاره شود ممکن است درد ناشی از آن تا حد زیادی کاهش پیدا کند، اما باز هم نیاز به درمان دارد. در صورتی که آبسه دندان تخلیه نشود، ممکن است عفونت به آرواره ها و سایر نقاط سر و گردن نیز گسترش پیدا کند.
اگر سیستم ایمنی بدن فرد بیمار ضعیف باشد و آبسه دندان را نیز درمان نکند، خطر گسترش عفونت دندان به سایر نقاط بدن فرد، بسیار بیشتر از کسی است که سیستم ایمنی سالم و قوی دارد. همچنین عفونت لثه باعث تحلیل رفتن و پسروی لثه می شود که در این صورت فرد بیمار، نیاز به جراحی و پیوند لثه پیدا می کند.
التهاب لثه چگونه به وجود می آید؟
اگر عفونت لثه در ابتدا درمان نشود، پیشرفت بیماری در نهایت منجر به بیماری التهاب لثه می شود. همچنین اگر عفونت و لثه درد به التهاب پیشرفت کند، روش هایی نظیر تمیز کردن عمیق ریشه دندان، لکه برداری (حذف تارتار) و صاف کردن ریشه دندان ممکن است انجام شود. استفاده از آنتی بیوتیک های خوراکی و کاربرد ژلهای موضعی آنتی بیوتیک نیز تجویز می شود. در موارد شدید، جراحی فلپ (کاهش فاصله بین دندان ها و لثه ها)، پیوند بافت نرم و یا پیوند استخوان ممکن است لازم باشد.
سخن پایانی
با توجه به مطالب بالا، با رعایت مراقبت های دهانی و شستشوی منظم و تخصصی دندان ها، بیماری لثه اولیه یعنی التهاب لثه، درمان وترمیم می شود. بیماری لثه شدیدتر یا پریودنتیت، نیز با موفقیت درمان می شود اما درمان آن معمولا پیچیده تر است. برای تمیز کردن عمقی سطح ریشه های دندان ها در زیر لثه ها، درمان های گسترده تر، داروها و در موارد پیشرفته تر جراحی های ترمیمی لازم است. همچنین اگر میخواهید بیشتر درباره التهاب لثه پس از جراحی و درمان آن، بدانید میتوانید به مقاله رفع التهاب لثه پس از جراحی دندان مراجعه کنید.