لبخند لثه ای چیست؟
لبخند لثه ای که در جامعه دندانپزشکی به عنوان نمایش بیش از حد لثه نیز شناخته می شود، حالتی است که هنگام لبخند زدن، حدودا بیش از 4 میلی متر لثه در بالای دندان های فوقانی قابل مشاهده باشد.این عارضه در بین زنان بیشتر از مردان بوده و به خصوص در سنین 20 تا 30 سالگی شایعتر است و با افزایش سن میزان بروز آن کاهش می یابد. لبخند لثه ای علاوه بر اینکه از لحاظ زیبایی شناختی ناخوشایند است، می تواند سلامت دهان و دندان ها را ضعیف کند و لثه ها را در معرض درد، التهاب و دیگر بیماری های دهان و دندان قرار دهد. با این حال، رفع لبخند لثه ای امکان پذیر است! تیم دندانپزشکی دکتر شیدا، گزینه های درمانی متعددی را برای حل مشکل لبخند لثه ای به بیماران ارائه می دهد.
علت بروز لبخند لثه ای چیست؟
عوارض جانبی داروها: همه داروهای تجویزی دارای عوارض جانبی هستند؛ برخی از داروها میتوانند باعث رشد بیش از حد لثهها در اطراف دندانها شوند.داروهایی که از تشنج جلوگیری می کنند، سیستم ایمنی شما را سرکوب می کنند یا فشار خون بالا را درمان می کنند، می توانند باعث رشد بیش از حد لثه ها شوند.برخی از این داروها عبارتند از:
سیکلوسپورین،فنی توئین برای استفاده در افراد مبتلا به صرع، داروهای بیماری قلبی مانند نیفدیپین، وراپامیل و دیلتیازم
در این مورد، درمان این بیماری ها مهم است. زیرا در صورت عدم درمان و رشد بیش از حد بالینی لثه می تواند منجر به بیماری پریودنتال شود
ژنتیک و آناتومی: برای اکثر بیماران، عوامل ژنتیکی همچون فک بزرگ، دندانهای کوچک و یا لب بالایی کوتاه، نقش مهمی در بروز لبخند لثه ای ایفا می کند.
همچنین بروز تغییراتی در آناتومی بدن ، مانند عدم تعادل هورمونی مرتبط با بارداری یا بلوغ و اختلالات خونی مانند لوسمی نیز می تواند باعث ایجاد لبخند لثه ای و تشدید آن شود.
بهداشت ضعیف دندان: هنگامی که پلاک روی دندانهای شما جمع میشود، باکتری ها در داخل و اطراف لثه تجمع می کنند و باعث التهاب لثه و لبخند لثه ای می شوند. برخی بیماران مبتلا به مشکلات لثه به دلیل درد از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ناحیه خودداری می کنند که این امر منجر به چرخه معیوب بهداشت نامناسب دندان می شود.
تغییر رویش دندان: گاهی اوقات، برخی از دندان ها به درستی رویش نمی کنند، این وضعیت به نام رویش غیرفعال تغییر یافته (APE) شناخته می شود. APE می تواند باعث شود که لبخند یک فرد “لثه ای” به نظر برسد زیرا یک یا چند دندان به دلیل رویش زودرس، کوتاه به نظر می رسند و تا حدی توسط بافت لثه پوشیده می شوند؛ اگرچه این عارضه خطر جدی برای سلامتی به دنبال ندارد ، اما در زیبایی لبخند افراد نقش دارد.
بیش فعالی لب بالایی: لب بالایی بیش فعال که طول آن در حالت استراحت طبیعی است اما هنگام لبخند زدن بیش از حد بلند می شود و بیشتر بافت لثه شما را در معرض دید قرار می دهد.
همچنین دلایلی مانند کوتاه بودن لب بالا: دندان هایی که در مقایسه با لثه به دلیل ژنتیک یا ساییدگی کوچک هستند. حرکت رو به پایین دندان های بالا یا رشد بیش از حد استخوان فک بالا که به آن اضافه فک بالا می گویند و باعث برآمدگی لثه ها می شود.
درمان لبخند لثه ای
بسته به علت بروز لبخند لثه ای در بیماران، گزینه های درمانی متعددی وجود دارد که برخی از آنها عبارتند از:
درمان لثه با لیزر: با استفاده از لیزر، بافت های بیمار را می توان ریشه کن کرد در حالی که بافت سالم دست نخورده باقی می ماند. لیزر باعث می شود که خط لثه شما در موقعیت قابل قبولی قرار بگیرد.
بلند کردن لثه یا افزایش طول تاج: هنگامی که دندانهای شما با بافت لثه بیش از حد پوشیده شده است، “لیفت لثه” یا “طولانی کردن تاج دندان” ممکن است بهترین گزینه درمانی باشد. عمل لیفت لثه مقداری از بافت اطراف دندان را برداشته و خط لثه را بازسازی می کند تا بلندتر شود. این باعث می شود دندان های بیشتری نسبت به لثه ها نشان داده شوند. اگر بافت لثه فراوان باشد، ممکن است درمان افزایش طول تاج را توصیه کنیم. این نه تنها لثه ها را بازسازی می کند، بلکه استخوان اطراف دندان را نیز تغییر می دهد.
روکش یا تاج: اگر هیچ مشکل اساسی اساسی باعث لبخند لثه ای بیمار نمی شود، روکش ها یا تاج ها می توانند گزینه های درمانی غیرتهاجمی خوبی باشند. این روکش ها به دندانها متصل میشوند تا بلندتر، بزرگتر و متناسبتر با لثه به نظر برسند.
جراحی فک و صورت: در برخی موارد، استخوان فک بیمار برای حل مشکل لبخند لثه ای نیاز به تغییر موقعیت دارد. اگر موقعیت فک شما دلیل نمایش بیش از حد لثه ها باشد، دندانپزشک یا جراح فک و صورت ممکن است جراحی ارتوگناتیک را توصیه کند. این روش طول فک بالا و پایین شما را متعادل می کند.
ممکن است لازم باشد همزمان توسط یک متخصص ارتودنسی و یک جراح فک و صورت معاینه شوید. احتمالاً یک یا چند اسکن از دهانتان گرفته می شود تا مشخص شود که فک شما بیش از حد رشد کرده است.گاهی اوقات، قبل از انجام عمل جراحی فک، باید از بریس یا سایر وسایل ارتودنسی استفاده کنید تا مطمئن شوید که دندانها و قوسهای دهانتان به خوبی در یک راستا قرار دارند. با این جراحی شما تحت بیهوشی عمومی خواهید بود. جراح بخشی از استخوان فک بالایی شما برمی دارد تا طول فک بالا و پایین را متعادل کند. استخوان فک دوباره با صفحات و پیچ های کوچک وصل می شود. اگر فک پایین شما خیلی عقب نشسته باشد، ممکن است نیاز به تنظیم داشته باشد. ممکن است مجبور شوید از الاستیک استفاده کنید تا فک خود را در موقعیتی که بهبود مییابد حفظ کنید. .بهبودی معمولاً 6 تا 12 هفته طول می کشد
ارتودنسی
بریس ها و تراز کننده ها می توانند به تغییر موقعیت دندان ها در موقعیت مناسب تری کمک کنند که می تواند برخی از لبخندهای لثه ای را اصلاح کند اگر لبخند لثه ای نتیجه یک نیش بد باشد، درمان ارتودنسی می تواند کمک کننده باشد. این کار باعث کاهش بافت لثه ای می شود که هنگام لبخند زدن ظاهر می شود. تراز کردن لبخند می تواند علائمی مانند درد فک و گردن را نیز کاهش دهد
پایین آوردن لب
این درمان به معنای واقعی کلمه لب شما را پایین نمی آورد. پزشک دو برش در قسمت زیرین لب بالایی شما ایجاد می کند و بخشی از بافت همبند را از ناحیه خارج می کند پس از برداشتن بافت برش ها به هم بخیه میشود. این عمل یک لب کوتاهتر ایجاد میکند که نمیتواند به اندازه قبل بالا برود، بنابراین بیشتر بافت لثه را میپوشاند و لبخند لثهای را کاهش میدهد. جراحی با بی حسی موضعی انجام می شود و حدودا 45 دقیقه تا 1 ساعت طول می کشد.بهبودی معمولا ظرف یک هفته به طول می انجامد.
بوتاکس
اگر هنگام لبخند زدن بیش از حد لبهایتان روی خط لثهتان باعث لبخند لثهای میشود، ممکن است با تزریق سم بوتولینوم که به آن بوتاکس نیز میگویند، موفق شوید. بوتاکس نسبت به جراحی هزینه کمتر و نفوذ کمتری دارد اما باید هر 3 تا 4 ماه یکبار تزریق را تکرار کنید. همچنین این خطر وجود دارد که پزشک شما بوتاکس بیش از حد تزریق کند، که باعث می شود لبخند شما مخدوش به نظر برسد. تزریق بوتاکس به لب بالایی، دامنه حرکت آن را محدود می کند و میزان بافت لثه نشان داده شده در هنگام لبخند زدن بیمار را کاهش می دهد. این محلول کم تهاجمی در حدود 6-3 ماه از بین می رود.