بلیچینگ چیست؟
یک روش ساده و قابل استفاده در مطب دندانپزشکی و حتی در خانه برای سفید شدن دندان ها بلیچینگ است. اما بلیچینگ در مطب دندانپزشکی به واسطه ی دستگاه و موادی خاص توسط دندانپزشک صورت می پذیرد. اما به واسطه ی هر فعل و انفعال پزشکی که امروزه انجام می شود، برای اکثر بیماران این سوال پیش می آید که آیا بلیچینگ برای دندان ضرر دارد؟
دندانها ممکن است بنا به دلایل زیادی لکه دار شوند و یا تغییر رنگ دهند. اگر خواهان سفید شدن آنها هستید بلیچینگ یک راهی مطمئن برای این کار است. روش های متعدد دیگری نیز برای سفید کردن دندان ها وجود دارد، اما در این مطلب فواید و مضرات بلیچینگ خواهیم پرداخت.
چگونه تغییر رنگ و لکه در دندان ها ایجاد می شود؟
دندان ها ممکن است بر اثر خیلی موارد تغییر رنگ دهد و یا لکه دار شوند. همه چیز از صبحانه ی روز گرفته تا شام شب میتوانند بر سفیدی دندان ها تاثیر بگذارد. اما بیشترین تاثیر را مواد زیر دارند:
- چای و قهوه
- دخانیات (سیگار و قلیان و مواد مخدر)
- غذاهای رنگ دار (مثل انواع خورش ها و استفاده از ادویه های رنگ دار در تهیه آن)
- ژنتیک و کهولت سن
- نوشیدنی های الکلی مثل ش ر ا ب قرمز
تغییر رنگ بیرونی دندان ها
تغییر رنگ در لایه رویی دندان ها زمانی اتفاق می افتد که مواد های رنگ دار استفاده نموده ایم.(مثل مواردی که در بالا قید شد). این لکه ها که مثلا به علت خوردن چای و قهوه تشکیل شده با مسواک زدن در کوتاه ترین زمان قابل بازگشت است. اما وقتی زمان های مسواک زدن و نخ دندان کشیدن ما به تعویق می افتد، در طول زمان سبب می شود که دندان ها سفیدی قبل را نداشته باشند. اصولا تغییراتی اینچنین بر روی لایه رویی دندان است که راه ساده ای پیش رو برای سفید کردن دوباره آن ها خواهد بود.
تغییر رنگ درونی دندان ها
شاید به دلیل مصرف بعضی از دارو ها، برخی بیماری ها در دوران کودکی، برخی از نوع عفونت ها و یا گذر عمر دندان ها از ناحیه درونی تغییر رنگ دهند. به همین سبب برای بازگشت مجدد نیاز است که به دندان پزشک مراجعه کرده و از خدمات سفید کننده دندان بهره مند شوید. در همین مقطع باید برای خلاص شدن از این لکه ها، تصمیم بگیرید که از کدام روش برای بازگشت سفیدی استفاده کنید. و در عین حال کدام روش برای سفید کردن دندان ضرر دارد و کدام ندارد؟
روش های سفید کردن دندان ها
محصولات و روش های زیادی برای سفید کردن دندان ها وجود دارد. اما همه ی این روش ها به سه دسته ی اصلی تقسیم می شوند.
- روش هایی که در کلینیک دندانپزشکی و توسط متخصص دندانپزشک انجام می شود.
- روش هایی که به واسطه ی تجویز دندانپزشک در خانه می توان انجام داد.
- روش سوم اینکه خود سرانه از محصولات و یا روش هایی برای سفید کردن دندان ها استفاده نمود.
در توضیح روش سوم بگوییم که خطرات زیادی ممکن است نسبت به فواید آن سلامت دندان ها را تحت شعاع قرار دهد. استفاده از خمیر دندان های ذغالی هم یکی از این روش ها است که اگر مورد تایید برای شخص مصرف کننده توسط دندانپزشک نباشد ممکن است به دهان و دندان و لثه ها آسیب برساند.
آیا سفید کردن دندان (با بلیچینگ) ضرر دارد؟
چندین دهه است که سفید کردن دندان و راه های آن توسط محققان مورد ارزیابی قرار گرفته است. میلیون ها نفر در دنیا از سفید کننده های دندان به هر نحوی بهره می برند. بلیچینگ دندان هم در سال 2021 میلادی تبدیل به یک صنعت جهانی (با ارزش 3.8 میلیارد دلار) شده است. انجمن دندانپزشکان ایالت متحده (ADA) عنوان میکند که: روش های زیادی برای سفید کردن دندان ها در مطب دندانپزشکی و خانه ها ارائه می شود. اما برترین آن روشی است که در دندانپزشکی و توسط دندانپزشک با تجربه انجام شود. با این حال به واسطه ی هر روشی که انجام میشود ممکن است عارضه هایی وجود داشته باشد که باید آن را مد نظر قرار داد.
تحریک کوتاه مدت لثه ها!
استفاده از ترکیباتی همچون پراکسید کاربامید و هیدروژن که از ترکیبات اصلی محصولات سفید کننده دندان ها است، می تواند لثه ها را تحریک نماید. روش هایی که دندانپزشک برای شما تجویز میکند “چه در مطب و چه در خانه مورد استفاده قرار می گیرد” حاوی مقدار زیادی از این ترکیبات است. اگر این ترکیبات به هر نحوی به لثه ها برسند ممکن است سبب تحریک لثه ها بشوند. اما وقتی فرآیند سفید کردن دندان توسط دندانپزشک متخصص انجام می شود اقداماتی برای محافطت از لثه ها انجام می دهد. بنابراین دندانپزشک از یک ژل ویژه برای حفاظت از لثه ها کمک میگیرد.
حساسیت دندان!
یکی دیگر از عوارض های جانبی روش های سفید کردن دندان حساسیت دندان ها است. احتمال اینکه دندان ها به فرآیند های پراکسید حساسیت نشان دهند زیاد است که البته برای همه ی روش های سفید کردن صدق می نماید. عوامل زیادی در شدت ایجاد حساسیت دندان تاثیر گذار است. از جمله: غلظت پراکسید ها، وجود ترمیم های قبلی، شدت تابش نور. حساسیت های ایجاد شده در مدت زمان کمی از بین خواهند رفت. اما ممکن است دندانپزشک روش هایی را برای بر طرف کردن آن در اختیار شما قرار دهد.
- مسواک زدن با استفاده از خمیر دندان هایی که برای دندان های حساس ساخته شده است.
- خمیر دندان هایی که فلوراید بیشتری دارند تا به کمک بازسازی دندان ها بیایند.
- وقفه در روند بلیچینگ دندان برای سازگاری بیشتر
آیا سفید کردن دندان ها ضرر دارد؟
این که پلاک های دندانی و جرم ها از روی سطح دندان حذف شوند برای سلامتی دندان و طول عمر آن مفید است، جدایی از این، زیبایی و جذابیت لبخند را هم به همراه خواهد داشت. یکی از روش هایی که دندانپزشک برای طراحی لبخند از آن بهره می برد نیز روش بلیچینگ است. اما همانطور که به نقل از انجمن دندانپزشکان انگلستان نقل شده بود، فرآیند بلیچینگ و یا سفید کردن دندان ها مفید است، اما به شرطی که در مطب و زیر نظر متخصص انجام شود. محصولات و یا کار هایی که به صورت خود سرانه انجام میشود، ممکن است سبب آسیب های غیر قابل بازگشت شوند.